Mostar na korak do održavanja lokalnih izbora

Mostar
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH većinom glasova prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH

Građani Mostara na korak su bliži održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

 

Naime, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH većinom glasova prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Za izmjene Zakona su glasali SDA, HDZ, SNSD i SBB, dok je SDS bio protiv.

 

Podsjećamo, Prijedlog u parlamentarnu proceduru uputili su Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić. Dok je tekst prijedloga urađen na osnovu dogovora koji su postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.  

 

Ukoliko na sutrašnjoj sjednici ovo zakonsko rješenje podrže i delegati Doma naroda Parlamenta BiH, to će omogućiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) da raspiše izbore i u ovog gradu. 

 

Sutrašnja odluka Doma naroda odlučit će da li će građani Mostara nakon 12 godina izaći na izbore ili ne.