Mostar na valu nezadovoljstva: Nakon vatrogasaca i zdravstveni radnici izlaze na proteste

.
Na izmaku godine u Mostaru kulminiralo je nezadovoljstvo radničke klase te su nakon protesta mostarskih vatrogasca zbog teške ekonomske situacije i neusklađenosti plaća, zdravstveni radnici HNK najavili masovne proteste u najvećem gradu na Neretvi.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković za Klix.ba kaže je već dogovoreno okupljanje zdravstvenih radnika u Mostaru iz čitavog kantona za četvrtak 29. decembra na Španskom trgu u 11.30 odakle će se uputiti do Vlade HNK koja ih je, tvrdi on, diskriminirala.

"Naš je zahtjev jednostavan. Tražimo isplatu jednokratne novčane pomoći od 1.080 KM u cilju ublažavanja teške ekonomske situacije, visoke inflacije i pada životnog standarda", kazao je Vuković za Klix.ba.

Podsjeća da je taj iznos odredila Vlada Federacije BiH, kao odgovor na inflaciju i da je većini zaposlenika isplaćen kako na entitetskom nivou tako i na nivou kantona, ali da je Vlada HNK po tom pitanju jedino izostavila zdravstvene radnike i tako ih žestoko diskriminirala.

Ističe kako je blago rečeno neprimjereno prebacivanje odgovornosti Vlade HNK na poslodavca i obrnuto za rješavanje ovog problem, jer oni znaju svoja prava i neće od njih odustati.

"Neka sjednu i dogovore se, oni to mogu riješiti za sat vremena ako žele, a to su nam pokazali i prije dvije godine kad smo se štrajkom borili za povećanje plaća i kolektivne ugovore", rekao je Vuković.

Dodaje kako su zdravstveni radnici spremni i na radikalnije mjere ako im se ne udovolji, te da će odgovornost za posljedice snositi Vlada HNK koja je uzrok njihovog problema i koja ga može riješiti u jednom trenu ako želi.