U okviru projekta sanacije Starog grada Ostrožac: Mostarci ispituju temelje dvorca Lothara von Berksa

U Ostrošcu je počelo utvrđivanje stanja temelja dvorca Lothara von Berksa koji se nalazi u kompleksu srednjovjekovnog starog grada.

Javni poziv

Ispitivanja vrše predstavnici preduzeća „Ecoplan“ iz Mostara, koje je na javnom pozivu dobilo posao projektiranja sanacije dvorca.

- Ranije su urađena geotehnička ispitivanja u području Sahat-kule, nastavljeno je sondiranje raskopa u području temelja dvorca. Ovome je prethodilo kompletno čišćenje dvorca i postavljanje građevinske skele, a u narednom periodu bit će uklonjen bršljan sa zidina radi sprečavanja daljeg negativnog djelovanja ovog rastinja na stabilnost konstrukcije – rekao je Sabahudin Huskić, predstavnik Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Prema riječima Dragana Martinovića, koji je u ime firme „Ecoplan“ angažiran na ovom projektu kao statičar, treba dati odgovor na dio projektnog zadatka koji se odnosi na samu konstrukciju objekta.

- Objekt se razvijao i nadograđivao u različitim periodima. Dio počiva na temeljima iz srednjeg vijeka, a dio objekta je kao aneks dograđen, da bi se dobio cijeli kompleks. Moramo znati stanje i dubinu temelja, kako bismo najprije njih sanirali. To je preduvjet da se sanira nadzemni dio objekta sve do krova – istakao je Martinović.

Inicijalna sredstva

S ovim aktivnostima Grad Cazin je krenuo prošle godine, nakon što je osigurao inicijalna sredstva s viših nivoa vlasti u iznosu od 45.000 KM, a Huskić ističe da će ukupna vrijednost radova dostići iznos od 75.000 maraka.

Priprema aplikacije

Kada se uradi projektna dokumentacija i troškovnik, moći će se pripremiti i aplikacije za osiguranje sredstava iz drugih izvora finansiranja, poput fondova Evropske unije.

Moramo raspolagati tačnim podacima o ukupnoj vrijednosti radova, kao i o vrsti potrebnih radova na sanaciji ovog dvorca. To je i preduvjet za pribavljanje odobrenja za rekonstrukciju, koju za ovu vrstu objekata izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja – kazao je Huskić.