fbpx Mostarci nezadovoljni planiranom trasom autoputa najavili protest

Mostarci nezadovoljni planiranom trasom autoputa najavili protest

Home

Mostarci nezadovoljni planiranom trasom autoputa najavili protest

Zbog namjere da se autoput gradi kroz mostarska naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, mještani ovih naselja su za petak, 23. augusta najavili protest.

Protest će biti održan na sporednoj saobraćajnici Kosor-Blagaj u cilju da ukažu na probleme s kojima se suočavaju svaki dan, prenosi Radiosarajevo.

Dok Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine uvjeravaju da stanovnici, koji žive u blizini dionice Mostar Jug - tunel Kvanj, nisu nezadovoljni, stanje je drugačije, navodi Bljesak. Mostarci koji žive u ovom dijelu grada, a većina njih su povratnici, protive se nasilnoj esproprijaciji zemljišta i "uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Udruženja Srba povratnika 'Mostar'.

Kako su istakli, zahtjevaju da se ovaj proces vrati u zakonske okvire, te da se održi javna rasprava o trasi autoputa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Po njima je najpovoljnija trasa preko obronaka Podveležja smatrajući da tu ne postoji prosto za konfklikt jer zemljište nije u privatnom vlasništvu, te zbog toga što se ne bi rušile povratničke kuće i vinogradi.

Pozvali su Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine da sazovu javnu raspravu po ovom pitanju tvrdeći da su zakonom dužne to uraditi. U suprotnom, to bi moglo imati pravne posljedice i veliki gubitak po ovu kompaniju - njihova je poruka, piše Bljesak.

Objavio: Tue, 20/08/2019 - 08:53

Povezane vijesti

Back to top