Mostarke u svojim domovima šiju zaštitne maske koje će besplatno dijeliti sugrađanima

maske

Mostarke iz Udruženja građana "Jer nas se tiče" u svojim domovima šiju zaštitne maske koje će besplatno dijeliti svojim sugrađanima zbog pojave koronavirusa.

Predsjednik Udruženja Omer Hujdur kaže kako je cilj pomoći svojim sugrađanima i pokazati da se zajedničkim snagama svi problemi mogu lakše prevazići.

"Zbog nestašice maski u Mostaru kupio sam materijal i okupio nekoliko žena koje su danas počele raditi.

Njih pet danas šije maske, a poslijepodne će im se pridružiti još veći broj žena, tako da ćemo već večeras eventualno ujutro podijeliti prve maske", kazao je Hujdur za Klix.ba.

Tokom dana očekuje da će biti napravljeno hiljadu maski koje će podijeliti najugroženijim osobama.

"Prve maske ćemo podijeliti najugroženijim kategorijama. Obići ćemo staračke domove, stare i nemoćne osobe, a ima i dosta žena s bolesnom djecom, koje su već javile da ne mogu nigdje nabaviti zaštitne maske koje su im neophodne", kaže Hujdur.

Šivanje maski, kako je naglasio, nastavit će i dalje i na taj način će pomagati koliko je moguće.

"Ako budemo mogli napraviti 100.000 zaštitnih maski i podijeliti svim građanima, to ćemo uraditi",, kazao je Hujdur.

Naglasio je da je to doprinos Inicijative "Jer nas se tiče" i vjeruje da će i ostale slične organizacije slijediti ovakvu praksu na način na koji budu mogli te pomoći da se teško stanje u vezi s pandemijom koronavirusa koji hara svijetom u gradu na Neretvi zajedničkim snagama prebrodi.