Mostarski "Aluminij" traži produženje finansijske konsolidacije

Foto: Avaz
„Aluminij“ i švicarski „Glencore“ potpisali ugovor o isporuci 300.000 tona primarnog metala aluminija..

„Aluminij Industrija“, bh. firma „Abraham grupacije“, izraelsko-kineskog konzorcija, a kojoj su iznajmljeni pogoni mostarskog „Aluminija“ d. d., i švicarski „Glencore“ potpisali su ugovor o isporuci 300.000 tona primarnog metala aluminija za 2022. i 2023. godinu.

  

Podsjetimo, slično saopćenje medijima su i prošle godine odaslali iz „Aluminij Industrije“, kada su naveli da su s „Glencoreom“ potpisali petogodišnji ugovor o isporuci trupaca metala aluminija?!

  

Prijetnja štrajkom

I dok je cijela situacija s tim ugovorima konfuzna, dotle su iz mostarskog „Aluminija“, koji ima samo direktora i nekolicinu radnika, a koji „žive“ od najma „Aluminij Industrije”, prema Federalnoj vladi, kako saznajemo, uputili zahtjev za produženje finansijske konsolidacije.

 Da „politika u cijelom slučaju vodi riječ“, jasno je i bivšim radnicima „Aluminija“, koji od svoje firme potražuju milionska dugovanja. Nedavno je, i to nakon prijetnji štrajkom glađu, riješen dio radnika, njih dvadesetak, koji zbog neuvezivanja radnog staža nisu imali uvjete za penziju, ali se pitaju šta će biti s ostatkom od njih više od 50.  

Isplata dionica

S druge strane, radnici od svoje bivše firme potražuju četiri miliona KM, i to na osnovu, uglavnom, pravomoćnih presuda za razliku u plaćama, otpremninama i regresima u periodu od 2008. do 2016. godine.

 - Mi smo tražili da se konsolidacijski račun ne produži. Ili neka im se produži, ali da se nama isplate potraživanja. Nemam ništa protiv „Aluminija“, kao ni „Abraham grupacije“, ali ljudi su ostali bez posla, a sad bez mirovine, i ne vidim opciju kako dalje. Stavljeni smo na čekanje - kaže nam Pero Bebek, bivši predsjednik Skupštine Sindikata „Aluminija“.

Također, na svoja potraživanja čekaju i predratni radnici „Aluminija“, njih više od 600, koji su podigli tužbe zbog neisplaćenih otpremnina i razlike u isplati dionica.

Podsjetimo, odlukom Vlade FBiH „Aluminiju“ je produžena finansijska konsolidacija do kraja ove godine. Sve dok traje taj proces, uz radnike, svoja potraživanja ne može, naprimjer, naplatiti ni „Elektroprivreda HZHB“, kojoj ova kompanija duguje skoro 300 miliona KM.

   

Galerija i plantaže

Bivši radnici imaju saznanja o tome da „Aluminij“ namjerava iznajmiti, i to besplatno, galeriju u centru Mostara, ali i “Relax centar” u mjestu Buna, koji se prostire na 2.000 kvadratnih metara i koji posjeduje 16 apartmana. Mostarski „Aluminij“ u svom vlasništvu ima i plantaže jabuka i vinove loze i javnosti nije poznato je li vršena berba, odnosno, jesu li ti nasadi zapušteni.