Može li bh. dijaspora biti presudan faktor na izborima u oktobru?

Na ovogodišnjim općim izborima u oktobru očekuje se jednako neizvjesnija utrka kao i 2014.godine, tim prije što će Ivanićev protukandidat biti aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Tokom prebrojavanja glasova za člana Predsjedništva BiH iz RS-a 2014. godine, Mladen Ivanić (Savez za promjene) je u jednom trenutku imao svega 1.023 glasova više od Željke Cvijanović (SNSD), a čekali su se glasovi dijaspore. Bilo je do kraja neizvjesno i naposljetku su upravo glasovi dijaspore prevagnuli u Ivanićevu korist.

U razgovoru za Fokus.ba politički analitičar Almir Terzić komentirao je upravo ulogu dijaspore na izborima, kao i “bitku“ za Predsjedništo BiH koja tek treba da uslijedi u oktobru ove godine.

„Na općim izborima 2014. godine tačno je da je dijaspora presudila u korist Mladena Ivanića. Ne treba zaboraviti da su Bošnjacima kojima je opcija glasanja bila za entitet RS, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda bila jedina opcija i vjerujem da su u tom izboru glasali za Ivanića umjesto Željke Cvijanović“, rekao je Terzić na početku razgovora za Fokus.ba.

Na ovogodišnjim općim izborima u oktobru očekuje se jednako neizvjesnija utrka kao i 2014.godine, tim prije što će Ivanićev protukandidat biti aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik.

„Ko će imati prevagu dijaspore teško je reći, jer treba vidjeti koliko će takvih birača uopće biti. Posljednji put to je bilo oko 42.000 osoba, od kojih opet svi nisu glasali. A, inače trend registracije iz inostranstva je sve slabiji. Dijaspora je s pravom sve manje zainteresirana jer često osim glasanja nemaju gotovo nikakve konekcije, odnosno stalne proaktivne uloge sa vlastima u BiH“, naveo je Terzić.

Milorad Dodik, kao novi kandidat SNSD-a za ovu funckiju na izborima 2018. godine, već jučer je otputovao u Srbiju odakle je slao poruke o svojoj kandidaturi. Terzića smo pitali je li indikativno da je na ovaj način Dodik već počeo prikupljati podršku tamošnjih birača koji mogu glasati na izborima u BiH, računajući na tako presudnu ulogu glasova iz inostranstva u tijesnoj utrci na prošlim izborima.

„Kada je u pitanju uloga Milorada Dodika kao osobe koja je predložena za člana Predsjedništva BiH mislim da on toliko ne računa na birače u Srbiji, jer je  njih generalno malo, koliko da stalno javnosti demonstrira svoje dobre odnose sa vladajućim strukturama Srbije. Jer, tako zapravo želi javnosti u RS-u pokazati da je samo on taj koji može osigurati stalnu konekciju sa Aleksandrom Vučičem. I to, htjeli mi priznati ili ne, pali kod birača u RS-u“, kazao je Terzić.

Smatra da će se ipak glavna bitka između Ivanića i Dodika voditi na domaćem terenu, u RS-u.

„I u mnogome će zavisiti od toga ko će sve od partija podržati jednog ili drugog, a ključne su podrške i glasovi DNS-a i Ujedinjene Srpske s jedne te SDS-a s druge strane“, naglasio je Terzić.

Naš sagovornik vjeruje da je uloga članova Predsjedništva BiH generalno prenaglašena, i da se javnost često i suviše bavi tom pozicijom.

„Pokazalo se do sada da osobe koje se nalaze na toj poziciji najčešće svoju snagu crpe jer istovremeno obavljaju pozicije predsjednika stranaka. Ono što se ne treba i ne smije ponoviti jeste da ponovno imamo situaciju da na entitetima i nivou institucija BiH imamo različite stranke okupljenje oko parlamentarne većine. To se pokazalo pogubnim i na štetu napretka BiH posebno na evropskom, ali i NATO putu“, zaključio je Terzić.