Može li se probuditi građanski aktivizam i promijeniti vlast i stanje u BiH

asd
Vijest da je jedan Bosanac, građanin iz Tešnja juče reagovao i natjerao ženu koju je uočio da pokupi vreće smeća koje je prethodno bacila u rijeku juče je preplavila medije u BiH.

Komentari su većinom bili pozitivni i afirmativni za mladića, bh. heroja kako su ga mediji prozvali. 

Iako osoba koja je bacala smeće vozi automobil njemačkih tablica i radi i živi u toj zemlji, takvo sramno ponašanje nije slika našg naroda vani i bh. dijaspore u cjelini. Takvih primjera ima i u BiH, od ljudi koji žive ovdje i nažalost česti su. Vidjeli smo to juče, pisao je o tome portal Cazin.net, kako su neodgovorni pojedinci bacali kurbansko meso pored puta. Odgovorni čitatelj koji nam je i poslao snimak zamolio je da apeliramo na zajednicu da se mijenja i da se takve stvari više ne ponavljaju. 

Međutim, može se to i treba mijenjati. Ovi primjeri juče su pokazali kako to ide. Svako od nas, svaki pojedinac je BiH za koju se borimo. Svojim primjerom pomažemo kako treba, a ako nekoga vidimo da se loše ponaša reagujemo, osudimo loše ponašanje i natjeramo ga da se popravi. Tako će cijela društvena zajednica napredovati i tako ćemo postati aktivni i angažirani građani koji razvijaju svoju državu i grade je na najbolji način. 

Zato je jučerašnji primjer važan i važno je da je snimljen i da su ga mnogi mogli pogledati, pa kad nešto slično uočite vi, odmah reagujete i onda se vremenom svi shvatiti da se moraju promijeniti i drugačije ponašati, jer takvi ne mogu opstati i uspjeti ovdje. 

A ono što je posebno da to shvati vlast. Pa onda, ili ćemo ih najerati da se promijene i budu bolji za narod da bi opstali, ili ćemo ih mijenjati i dati priliku novima i drugima da pokažu šta mogu i znaju.