Mr. Dijana Sulejmanović učestvovala u važnom istraživanju kao jedina predstavnica BiH ispred Univerziteta u Bihaću

Dijana S
Doktorantica socijalne psihologije mr. Dijana Sulejmanović, viša asistentica na psihološkim predmetima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, nedavno je učestvovala u kroskulturalnom istraživanju iz područja socijalne psihologije na temu „Rodne jednakosti danas”, ispred Univerziteta u Bihaću i to kao jedini istraživač iz Bosne i Hercegovine. 

U ovom važnom istraživanju učešće je uzelo 66 univerziteta iz cijelog svijeta, a rezultati ove zanimljive i obuhvatne studije objavljeni su u najprestižnijem časopisu iz socijalne psihologije na ovim prostorima. Zahvaljujući učešću mr. Sulejmanović u ovoj studiji, Univerzitet u Bihaću dobio je značajnu referencu i povećao svoju vidljivost.

TEMA PROJEKTA 

Uspostavljanje rodne jednakosti danas je jedan od ključnih ciljeva i prioriteta razvoja svakog savremenog društva. Svjesna te činjenice, ali i važnosti kroskulturalnih istraživanja iz područja socijalne psihologije, mr. Dijana Sulejmanović, viša asistentica na psihološkim predmetima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, svojim primjerom dobre prakse, dala je veliki doprinos svojim učešćem u nedavno urađenom istraživanju na temu “Rodne jednakosti danas” i to kao jedina predstavnica i istraživač iz Bosne i Hercegovine, tačnije Univerziteta u Bihaću.

UČEŠĆE U PROJEKTU 

Prema njenim riječima, inicijatori ove studije su bile njene kolege iz Poljske, a ukupno je učestvovalo 66 prestižnih univerziteta iz cijelog svijeta. Priprema istraživanja, kako je istaknula, počela je u martu prošle godine i trajala je do kraja oktobra. 120 istraživača iz 61 države je uzelo učešća u ovoj važnoj studiji, raspolažući sa uzorcima od 30.000 ispitanika.

“U socijalnoj psihologiji, koja je moja uža naučna oblast, posebno su zanimljiva ta kroskulturalna istraživanja. Sa oduševljenjem sam prihvatila učešće u studiji koju su osmislile moje kolege iz Poljske. Ukupno 66 univerziteta iz cijelog svijeta je učestvovalo u ovom istraživanju i čast mi je što sam doprinijela da i Univerzitet u Bihaću bude uz univerzitete iz SAD, Kanade, Francuske, Rusije, Španije, UAE itd”,  istaknula je  mr. Dijana Sulejmanović, viša asistentica IPF-a u Bihaću.

ISTRAŽIVANJE I REZULTATI 

Fokus istraživanja bili su prediktori podrške rodnoj jednakosti od strane muškaraca u 42 države, a rezultati studije objavljeni su u prestižnom časopisu iz socijalne psihologije, čime je Univerzitet u Bihaću stao rame uz rame sa prestižnim univerzitetima i unaprijedio svoj ugled u svjetskoj akademskoj zajednici.

“Rezultati su objavljeni u prestižnom časopisu European Journal of Social Psychology. Učestvovalo je ukupno 7.000 muškaraca, imali smo ukupno 25  prevođenja instrumentarija, naravno i na Bosanski jezik. Tek dio dobijenih rezultata je objavljen u ovom časopisu i to dio koji se odnosi na spremnost, odnosno nespremnost muškaraca da podrže rodnu jednakost u uvjetima kada se osjete ugroženima od strane ženske konkurencije.” 

Biti učesnik ovakvog jednog značajnog istraživanja od izuzetne je važnosti svima onima koji žele da se usavršavaju u svojoj struci, jačaju samopouzdanja, sposobnost govorništva, ali isto tako, pruža mogućnost razvijanja novih inicijativa koje će se odraziti na status Bihaćkog univerziteta, kako u našoj zemlji, tako i u cijelom svijetu.

“Ovaj rad je uspjeh cijelog univerziteta, a ne samo mene lično”, ističe mr. Sulejmanović, te dodaje.

“Svima nama saradnicima i nastavnicima istraživački rad mora biti imperativ. Poznato je da ne možete napredovati, ne možete dobiti više akademsko zvanje, ukoliko redovno ne objavljujete  u indeksiranim časopisima. Ovaj rad će svakako doprinijeti boljem rangiranju Univerziteta u Bihaću. Što se tiče novih  istraživanja, predstoji nam zanimljivo ljeto zbog predizbornih kampanja, pa ću se narednih mjeseci aktivnije baviti manipulacijom informacija, što me posebno zanima u posljednje vrijeme.”

Image
Ipf

Učešće mr. Dijane Sulejmanović  kao jedine predstanice iz Bosne i Hercegovine u ovom kroskulturalnom istraživanju je pozitivan primjer iz kojeg vidimo da naš kanton ima kvalitetnih stručnjaka, koji uvode naše univerzitete u svjetsku akademsku zajednicu, a taj ugled je i uslov da se uđe u ovo elitno društvo.