MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

Učenici Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ iz Bosanske Krupe, obišli su u Fojnici pogone bosanskohercegovačkog proizvođača namještaja MS&WOOD.

Posjeta je dio edukativne ekskurzije za prvu generaciju drvoprerađivačkih tehničara – dizajnera i CNC operatera, koju organizira ova srednja škola.

Učenici su željeli vidjeti i osjetiti kako funkcionira proizvodnja u jednoj tvornici namještaja kakva je MS&WOOD. Ukupno su se 42 učenika i 3 profesora upoznali u okviru prezentacije sa najnovijim postignućima koja ova kompanija ostvaruje na inozemnim tržištima i prestižnim svjetskim sajmovima i natjecanjima. U okviru obilaska proizvodnih pogona, učenike su najviše zanimala najnovija tehnološka rješenja sa novim kompjuterizovanim mašinama, kao i sistem energetske efikasnosti kojim se postižu enormne uštede energije.

«Mada MS&WOOD dobija prestižne nagrade za kvalitet i dizajn širom svijeta, posjete učenika i profesora su nam najveća nagrada. To je znak da nešto vrijedimo. A to da ćemo biti u prilici prenijeti znanje učenicima, čini nas posebno radosnim. Naša zadaća je da budemo bolji u svemu. Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mnogi drugi, i da će vlasti konačno početi praviti ambijent u kojem će industrija dobiti prostor da ih zadrži ovdje. U protivnom, morat ćemo početi odbijati poslove koje upravo svojim znanjem i konkurentnošću dobijamo na međunarodnim tržištima. A to je prvi korak do zatvaranja fabrika», kazao je Muhamed Pilav direktor kompanije MS&WOOD.

Ova edukativna ekskurzija trajat će dva dana, a u okviru nje učenici će posjetiti još vrhunske kompanije iz oblasti proizvodnje namještaja kao što su Inside i Artisan.

MS&WOOD proizvodi visokokvalitetni dizajnirani namještaja. Trenutno zapošljava oko 400 radnika. Kolekcije namještaja kompanije MS&WOOD dobile su do sada prestižne nagrade kao što su German Design Award, zatim četiri Iconic Award – istaknute nagrade Njemačkog vijeća za dizajn, a najzanimljiviji dijelovi kolekcija izloženi su kao eksponati na Milanskom Trienalu.

“Mi smo majstori. Uživamo u jednostavnom. Sklad je naš imperativ. Miroljubivo okruženje, okoliš, porodica i zdravlje su vrijednosti koje nas motiviraju na angažman. Solidarnost i human odnos su dokaz da budemo bolji ljudi. Mi dolazimo upravo iz jednog takvog društva u kojem je jedinstvo u različitostima multikulturalne zajednice posebna vrijednost. Zato insistiramo na sticanju znanja pa smo osnovali prije 4 godine MS&WOOD College. Zbog toga nam je stalo do očuvanja šuma pri čemu smo do sada zasadili na desetine hiljada sadnica nove šume. A pomažemo i u obrazovanju, jer najbolji studenti i svi učenici Srednje tehničke škole u Fojnici, gradiću u kojem se nalazi naša fabrika su naši stipendisti”, ističu u ovoj komapniji.