Muftija vojvođanski Ziljkić osudio puštanje nacionalističkih pjesama na priredbi u osnovnoj školi u Novom Sadu

.
Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umjesto da odmah reaguje ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu, kazao je ef. Ziljkić

Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić najoštrije je osudio puštanje nacionalističkih pjesama na priredbi četvrtih razreda u O.Š. "Vasa Stajić" u Novom Sadu, prenosi Anadolu Agency.

- Radujemo se da naša djeca odrastaju u duhu mira, duhu međusobne ljubavi, da se djeca međusobno druže, bez obzira koje su nacije ili vjere. Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umjesto da odmah reaguje ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu. 

Kakvu poruku nam šalje takav prosvjetni radnik, da li trebamo da strahujemo za našu djecu kada ih šaljemo u školu - navodi se u Ziljkićevom saopćenju objavljenom nakon što je portal u Srbiji Nova.rs objavio snimak na kojem se vidi kako je desetogodišnjacima na završnoj priredbi u pomenutoj školi puštena pjesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija" u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Ljepota priredbe je bila ona na kojoj sam sinoć lično prisustvovao u O.Š. 'Ivo Lola Ribar', gdje su nam prvačići I-4 priredili prelijep program, gdje je moj Kerim bio centralna figura, jer su ga svi jedva dočekali i iskreno zagrlili kada se pojavio nakon dužeg odsustva iz škole zbog bolesti. Ali zato ta djeca imaju divnu učiteljicu Danicu Grujić. 

Ovu situaciju koja nam se desila smatram ispadom pojedinaca, jer je većina prosvjetnih radnika divna i jako vode računa o svakom djetetu bez obzira koje je vjere ili nacije. Zato pozivam Ministarstvo prosvjete, i sve druge pokrajinske i gradske institucije da povodom ovog slučaja preduzmu adekvatne mjere kako se Bošnjaci i druge manjine ne bi nikako ojsećali ugroženim - navodi muftija Ziljkić i dodaje:

- Ukoliko se to ne desi, smatrat ćemo da naša djeca nisu bezbjedna i bit ćemo primorani da ih povučemo iz škola. Jako se loše osjećam, kada ovo moram da kažem, ali u posljednje vrijeme je mnogo različitih međunacionalnih ispada među djecom i to pretežno među osnovcima. Apelujem na uzdržanost a preporučujem širenje pozitivne bratske, prijateljske i komšijske atmosfere, jer život je jedan i nema reprizu, a svi smo mi braća i sestre, ma koje vjere ili nacije bili.

FOTO:Anadolija