Mujaga Žunić iz Cazina uzgaja šest pasmina ovaca: Radnika ne može naći ni za lijeka

Mujaga Žunić iz cazinskog naselja Brezova Kosa uzgaja šest pasmina ovaca. Za ovog vrijednog poljoprivrednika ovčarstvo je mnogo više od običnog posla, njegova velika ljubav i hobi. Više puta je nagrađivan na sajmovima stočarstva. U poslu mu pomažu njegovi psi, bez kojih se, kako kaže ne bi mogao baviti ovim poslom.

Još od ranog djetinjstva Mujaga čuva ovce po cazinskim brdima i proplancima; to mu je ušlo u krv i bez toga, jednostavno, ne može, kaže on. Nekad je imao i stotinu ovaca, međutim sada kada su ga pritisle godine, ima ih pedeset i to šest pasmina.

Eksperimentisao je Mujaga sa mnogim rasama. Po njegovom mišljenju, za ovo podneblje najisplativije je držati Pramenku. Do u detalje Mujaga zna sve prednosti i mane svake rase.

Mujaga, koji redovno dobija nagrade na sajmovima, kaže da je farmerski uzgoj ovaca na izdisaju i nema ekonomsku opravdanost. Prednost daje nomadskom uzgoju. Posjeduje više od 100 dunuma vastitih pašnjaka, što je dovoljno za 30 ovaca, koliko i planira imati u budućnosti. 

Kaže da radnika ne može naći ni za lijeka, a godine pritišću.

Image