Mujezin Begove džamije Hafiz Vehbija Šećerović 20. put na hadžu: Molim Gospodara da ezana i muslimana bude u BiH sve do Sudnjeg dana

.
Hafiz Vehbija Šećerović, mujezin Begove džamije, ove godine se, također, nalazi među bosanskohercegovačkim hadžijama u Mekki.

 

Na početku razgovora za Media centar Islamske zajednice u BiH, hafiz Šećerović kaže da mu je vrlo brzo proletjelo 50 godina, kada je stekao titulu hafiza Časnoga Kur'ana, te je sada jedan od najstarijih hafiza u našoj zemlji.

- Hvala Bogu pa sam činio hizmet u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Kada bih se sutra opet rodio, opet bih isto napravio. Selamim sve svoje prijatelje, kao i našu Bosnu i Hercegovinu.

Nekad davno sam zanijetio da hadž obavim 16 puta, odnosno onoliko koliko džuma-namaz ima rekata. Međutim, kasnije sam opet počeo da razmišljam o tome da namirim onoliko koliko teravija ima rekata.

I evo, Allah mi je uslišao tu dovu. Ovo je 20. put da se nalazim kod Muhammeda a.s, da mu izručim selame iz BiH i da ga zamolim da nam bude šefa'džija na Sudnjem danu - rekao je Šećerović.

Poručuje kako je u prvom tafavu, kada su naše hadžije obavljale umru, uspio doći do samog Bejtullaha u Haremu.

- Poznajem neke stvari i sitnice, pa sam odmah u prvom krugu došao do Kabe i dodirnuo je s obje ruke, a potom sam proučio dovu za sebe i za osobu za koju idem.

Evo, ja sam 20 puta došao do Bejtullaha i 20 puta sam Allahov gost - kaže hafiz Vehbija Šećerović.

Tvrdi da u Mekki moli Gospodara da ezana i muslimana bude u Bosni i Hercegovini sve do Sudnjeg dana.

- Nema olovke, jezika ni papira koji mogu dočarati susret za Resulullahom. Isto tako je i kada dođete do Bejtullaha i kada prođete pored Mekami-Ibrahima.

Zar je moguće da jedan čovjek iz BiH bude time počašćen i da uči dove Allahu pored Njegove kuće? Da nam Allah svima podari zdravlja i kuveta, da što više vremena provedemo na Arefatu u dovama i ibadetima.

Ovo je najveći kongres svih muslimana svijeta, koji se održava svake godine. Nas je toliko malo u BiH da se ne smijemo razilaziti, moramo biti zajedno - poručuje Šećerović.

Podsjećanja radi, hadžije će već sutra navečer krenuti prema Arefatu, gdje će boraviti u utorak cijeli dan, a onda se pred akšam u utorak kreće ka Mini i Muzdelifi, odakle će hadžije potom krenuti ka hotelima da se šišaju i da skinu svoje ihrame. Hadžski tavaf je planiran prvog dana Kurban-bajrama, navečer, piše Preporod.info.

 (Foto: MINA)