fbpx Munira Subašić pisala nobelovki Aung San Suu Kyi povodom progona Rohingya naroda

Munira Subašić pisala nobelovki Aung San Suu Kyi povodom progona Rohingya naroda

Home

Munira Subašić pisala nobelovki Aung San Suu Kyi povodom progona Rohingya naroda


Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić uputila je pismo mijanmarskoj aktivistici i dobitnici Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi povodom progona Rohingya naroda i apelirala da uradi sve što je u njenoj moći da se progon i ubijanje nevinih ljudi zaustavi.

– Omogućite im mir i slobodu, da žive kao vaši sugrađani. Apelujem i na vašu Vladu i međunarodnu zajednicu da spriječe ubijanje i patnju Rohingya muslimana, ne smijemo dozvoliti da rušimo i ovo malo dostojanstva što nam je ostalo – navela je Subašić i naglasila da je pismo poslano i UN-ovim ambasadama.

Naglašava da joj se obraća uime pravde i u nadi da će njen apel shvatiti kao „krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri“.

– Vjerujem da ste upoznati s ratom u BiH tokom 1992. – 1995. i genocidom u Srebrenici, da ste vidjeli slike i progon nevinih, posebno žena i djece. Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje, već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa da bih tražila istinu i pravdu za žrtve. Posljednjih sedmica te slike su mi opet postale noćne more jer u Vašoj državi trenutno se progone i ubijaju nevini ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane – istaknula je u pismu predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

 

(Izvor: Fokus)

Objavio: Wed, 13/09/2017 - 18:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top