MUP Hrvatske: Cezar iz Velike Kladuše je iz zatvora vodio bandu

.
Vjeruje se kako je od tamo redovno davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem

Hrvatska policija se danas oglasila o akciji, koja se u saradnji s EUROPOL-om provodila na području Hrvatske, Slovenije, BiH, Nizozemske, Italije, Belgije i Njemačke.

 

 

- Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je uhićenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope.

Kako je ranije objavljeno, riječ je o Dini Muzaferoviću zvanom Cezar iz Velike Kladuše.

- U srijedu, 24. maja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Iste su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, uz podršku časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu grupe - državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra "visokovrijednom metom", a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Davao zapovijedi

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovno davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tijekom akcijskih dana nalaze se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi - piše policija.

U nastavku prenosimo još detalja policije:

- Rezultati kriminalističkog istraživanja: 37 hapšenja, 135.000 eura u gotovini, 4 pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, 8 kilograma heroina nekoliko lažnih pasoša / ličnih karata.

Tijela koja su učestvovala:

Austrija: Kriminalističko-obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt)

Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen

Bosna i Hercegovina: Uprava federalne policije - Odjel za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sarajevo

Hrvatska: Ravnateljstvo policije (Služba kriminaliteta droga) i Policijska uprava zagrebačka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Njemačka: ZKA - Carinski ured za istrage Minhen

Nizozemska: Policija Roterdam

Slovenija: Generalna policijska uprava (Odjel za droge i Policijska uprava Ljubljana)

DEA, ured Zagreb

Europol, Jedinica za droge

Operativna radna grupa "Balkanski kartel"

- Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodila hrvatska Uprava policije u okviru operativne radne grupe "Balkanski kartel".

Zahvaljujući šifriranim aplikacijama

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci - Encrochat, Sky ECC i Anom - otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta u cilju učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne grupe nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana - piše policija.

Detaljnije o rezultatima hrvatske policije:

U nastavku prenosimo ostatak policijskog priopćenja.

- Policijski službenici za suzbijanje kriminaliteta droga Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 22 osobe starosti od 23 do 58 godina (državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

U više država

Kriminalističko istraživanje međunarodnog je karaktera i provedeno je u suradnji s policijama Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Belgije te s carinskim službama Njemačke.

Sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnji državljanin BiH najkasnije početkom 2022. pa do kraja maja 2023. godine organizirao zločinačko udruženje te je u zajedničko učestvovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, neovlaštene prodaje i neovlaštenog nuđenja na prodaju kokaina, heroina, konoplje i smole konoplje te kontinuirane neovlaštene nabave, posjedovanja i prodaje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Također se sumnja da je 37-godišnjak organizirao i finansirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge tzv. "punila" na području Nizozemske i Belgije, nabavu konoplje i smole konoplje na području Crne Gore te nabavu heroina na području Turske.

Sumnja se da je organizirao prijevoz droge na područje Slovenije, Hrvatske i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju drugim preprodavačima s područja Njemačke, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Također je organizirao i finansirao nabavu i skladištenje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari na području BiH, prijevoz vatrenog oružja na područje Hrvatske i njegovu neovlaštenu prodaju.

Nadalje se sumnja da je finansirao kupovinu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. "štekova" u automobilima u kojima se krijumčarila droga, vatreno oružje te da je prevozio novac za kupnju droge, financirao nabavu tzv. "kriptiranih" mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi zločinačkog udruženja.

Najam stanova za članove zločinačkog udruženja

Uz drogu i oružje, finansirao je i najam stanova i garaža u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se droga i oružje skrivalo, finansirao sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačkog udruženja te donosio sve ključne odluke o načinu krijumčarenja, ustroju i funkcioniranju samog zločinačkog udruženja.

Osim toga se sumnja da se droga koja se krijumčarila s područja Nizozemske, Belgije, Crne Gore i Turske uz pomoć tzv. "kurira - krijumčara", a prema prethodnim uputama 37-godišnjaka, dovozila na područje Hrvatske, do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu, na područje Slovenije, do unajmljenih garaža i stanova na adresama u Ljubljani, kao i na područje Bosne i Hercegovine.

Tamo bi se droga skrivala i pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju tj. miješali su ju s punilima, vagali i pakirali. Prema daljnjim uputama 37-godišnjaka, droga bi se dostavljala kupcima u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te BIH.

Što se tiče vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, ono se prema uputama 37-godišnjaka nabavljalo, skladištilo i sakrivalo na području Bosne i Hercegovine. Dio vatrenog oružja se čuvao i na području Hrvatske i Njemačke.

Naime, osumnjičeni 37-godišnjak je prije hapšenja u Njemačkoj i za vrijeme dok se nalazio u zatvoru u Njemačkoj i Italiji, angažirao dio osumnjičenih (34, 33, 39, 32, 35) kao osobe od povjerenja zadužene za daljnje prenošenje informacija i davanje uputa o djelovanju zločinačkog udruženja, u vezi s nabavom, posjedovanjem i prodajom droga i oružja te izvršavanjem konkretnih zadataka i raspoređivanjem ostalih osumnjičenika po određenim zadacima, kao i za vođenje brige oko stanova i garaža te oko nabave i korištenja vozila za potrebe udruženja, a također i za plaćanja ostalim članovima udruženja, dobavljačima i kuririma, kao i za prikupljanje novaca od prodaje droge i oružja.

Kamion za prijevoz droge

Svaki od članova zločinačkog udruženja imao je određene zadaće, kao što su poslovi oko nabavljanja i kupnje droge, prijevoza droge, novca i članova zločinačkog udruženja, za prikupljanje novca od prodaje droge i pripremanje novca za buduće isporuke droge, pronalaženje i najam stanova i garažnih prostora u kojima se oružje skrivalo i droga vagala, prepakiravala i miješala s punilima, nabavu automobila kojima se krijumčarila droga, kao i daljnju neovlaštenu prodaju droge drugim preprodavačima te obavljanje drugih logističkih poslova neophodnih za funkcioniranje zločinačkog udruženja.

Neki od njih su bili zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike prilikom dogovora u vezi počinjenja krivičnih djela. Za prijevoz droge kamionom je bio zadužen i osumnjičeni čiji obrt u vlasništvu ima kamion i prikolicu te je pronalazio i organizirao legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila i droga.

Na opisani način kroz nabavu, skladištenje i prodaju, zločinačko udruženje raspolagalo je s najmanje 23 kg kokaina, najmanje 86 kg heroina, najmanje 120 kg konoplje i najmanje 100 kg smole konoplje - ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000 eura te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kg eksploziva.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osmero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku, dok su kaznenu prijavu protiv 22 osobe podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

 

Foto:Facebook