MUP-ovi u BiH tvrde da su spremni za gužve: Zahtjeve za pasoše predajte prije godišnjih odmora

Od mjeseca maja broj zahtjeva za izdavanje pasoša u BiH bude u porastu, dok se velike gužve bilježe od juna svake godine. Iz nadležnih MUP-ova kazali su kako su spremni, ali savjetuju građane da zahtjeve predaju prije sezone godišnjih odmora.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH kazali su kako ima dovoljno pasoških knjižica za ovu sezonu.

"Napominjemo da je IDEEA u martu ove godine potpisala ugovor o nabavci pasoških knjižica na period od četiri godine sa banjalučkom kompanijom 'Milbauer'. Ovim ugovorom ukupno se nabavlja milion i petsto hiljada pasoških knjižica", kazali su iz Agencije.

U MUP-u KS kazali su da se broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava redovno prati, te da se u skladu sa dinamikom podnošenja istih organizuje broj radnih mjesta za prijem zahtjeva. Podsjetili su kako se zahtjevi za izdavanje pasoša zaprimaju na devet lokacija u KS, te da građani mogu zahtjev predati na bilo kojoj od tih lokacija neovisno od njihovog mjesta prebivališta. Putne isprave mogu preuzeti u Sektoru putnih isprava u ulici Zmaja od Bosne br. 15 u Novom Sarajevu. 

"Koristimo priliku da ponovno pozovemo naše građane da zahtjeve za izdavanje putnih isprava predaju blagovremeno, ukoliko su u mogućnosti prije sezone godišnjih odmora kada se prema dosadašnjoj praksi broj zahtjeva u znatnoj mjeri poveća, te se zbog toga zahtjevi ne mogu obraditi istom brzinom i intenzitetom kao u periodu kada je taj broj znatno manji", kazala nam je Nihada Čomor, stručna savjetnica za odnose s javnošću u Kabinetu ministra MUP-a KS.

Iz MUP-a Republike Srpske kazali su kako rade u punom kapacitetu, te da sve organizacione jedinice spremno dočekuju sezonu godišnjih odmora kada se poveća broj prijema zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, naročito putnih isprava.

"Radno vrijeme lokacija za izdavanje ličnih dokumenata u skladu je s potrebama lokalnih zajednica, te su također uspostavljani i sistemi za kontrolu redova. Međutim, prije svega savjetujemo građanima da na vrijeme predaju zahtjev za zamjenu ličnih dokumenata i ne čekaju sezonu godišnjih odmora, te napominjemo da je dokumente moguće zamijeniti i prije isteka roka njihovog važenja", kazali su nam iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS. 

Podsjetili su i na uslugu SMS-servisa putem koje građani mogu izvršiti provjeru podataka i dobiti obavještenja iz registara Ministarstva o statusu ličnih dokumenata, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, te kaznenim bodovima.