MUP Srbije se izvinio zbog dopisa školama za sastavljanje spiskova "problematične djece"

policija
Nakon što su policijske uprave u Srbiji poslale dopise u škole u kojima su tražile da se sastave sporni spiskovi djece, MUP Srbije se izvinio javnosti.

 

Dvije policijske uprave u Srbiji poslale su dopise u dvije škole tražeći da se sastave spiskovi "problematične i asocijalne djece u riziku od nasilja, bilo kao žrtve ili da ga izvršavaju".

Nakon toga Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je uputilo izvinjenje građanima.

"Želim da se izvinim svima onima koji su se osjetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi", naglasio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić u saopštenju 10. maja.

Brkić je potvrdio da su poslani dopisi u kojima se traži da se dostave informacije za koje MUP nema ovlaštenja te je naglasio da takve upute nisu dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao što ste mogli da vidite u tekstu dopisa, on je motivisan dobrim namjerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se sigurnost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo", rekao je Brkić.