MUP-u USK nedostaju 144 policijska službenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK već godinama muku muči zbog nedovoljnog broja policijskih službenika i namještenika. Trenutno Upravi policije nedostaju 144 policijska službenika.

Od ukupno 1.054 državna i policijska službenika i namještenika koliko ih je zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK, Upravi policije u ovom momentu nedostaju 144 policijska službenika, 36 namještenika i 10 državnih službenika.

Toj brojci, ističe komesar policije Mujo Koričić, treba dodati i 38 policijskih službenika koji imaju utvrđen stepen invalidnosti druge kategorije, što implicira da ne mogu nositi oružje, raditi u smjenama, pružati intervencije ili obezbjeđenje.

“Najviše policijskih službenika nedostaje u Policijskoj stanici Cazin, zatim Bihaću, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu, Krupi, Ključu, Petrovcu i Bužimu. Samo u Policijskoj stanici Cazin na današnji dan nedostaje 49 policijskih službenika”, kaže Koričić.

On navodi nekoliko razloga zbog čega je došlo do ovakve situacije.

“Mi smo bili deset godina u blokadi, prije svega činovanja, budući da proces činovanja ‘oslobađa’ nova radna mjesta, a Upravu policije dovodi u punu operativnost u smislu unaprjeđenja i stvaranja pretpostavki za činovanje policijskih službenika koji će rukovoditi Upravom policije. Druga stvar, od 1996. do 2014. godine nije vršen prijem policijskih službenika u organizacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedini prijem bio je 1999. godine, kada je u organizaciju IPTF-a u svrhu multietničnosti policijskih agencija u FBiH vršeno popunjavanje policijskim službenicima”, objašnjava Koričić.

On navodi da je od 2014. godine do danas Ministarstvo unutrašnjih poslova USK osposobilo četiri generacije policijskih službenika na Policijskoj akademiji, no uprkos tome što i dalje fali veliki broj policajaca, ove godine nije raspisan konkurs za prijem novih policijskih službenika i namještenika u Upravu policije MUP-a USK.