MUP USK: Ne nasjedajte na igre u kojoj ste dobitnik 100 KM

S obzirom na to da su u posljednje vrijeme mnogi građani Unsko-sanskog kantona bili žrtve lažne nagradne igre, saopćenjem za javnost oglasio se MUP.

Istaknuto je kako Sektor kriminalističke policije, Uprave policije, MUP USK postupa pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Bihać, u predmetu prijave M. E. iz Bihaća, protiv NN počinitelja ili više njih, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Računalna prijevara” iz člana 395. stav 1. KZ FBiH.

Predmetno krivično djelo izvršeno je na način da je oštećeni M. E. dana 25.09.2019. godine u 10,44 sati, putem aplikacije „Viber“ dobio poruku sa logom „Raiffeisen“ banke, sa broja telefona 061/510-987, na svoj telefonski broj, sa sadržajem „da je isti dobio nagradni bon od „Raiffeisen“ banke u iznosu od 100 konvertibilnih maraka jer je isti dugogodišnji klijent banke“, te da uslika i pošalje svoju bankovnu karticu, što je prijavitelj i uradio, da bi neposredno prije prijave pokušao da podigne novac na bankomatu, što mu nije uspjelo pa se obratio u poslovnicu „Raiffeisen“ banke gdje su mu saopštili da je preko navedene kartice vršeno dvanaest internet transakcija, te da „Raiffeisen“ banka nije ogranizator navedene nagradne igre i da je bankovna kartica zloupotrebljena odnosno krivotvorena.

Provođenjem daljih istražnih radnji od strane Policijskih uprava sa područja Federacije BiH, dostavljene su informacije da su na njihovom području evidentirani slučajevi sa identičnim načinom izvršenja, gdje se NN počinitelji putem društvene mreže „Viber“ lažno predstavljaju, nakon čega putem poruke oštećena lica obavještavaju da su dobitnici lažne nagradne igre a radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti svoje lične podatke i fotografiju bankovne kartice, prenosi Hayat.

U vezi gore navedenog, s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja izvršenja krivičnih djela, obavještavamo građane da svoje lične podatke i fotografije ličnih dokumenata ne dijele odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte, jer je jedini cilj izvršioca od građana pribaviti lične podatke u svrhu zloupotrebe i sticanja protupravne imovinske koristi – saopćeno je iz MUP-a USK.