MUP USK vlastitim snagama protiv priliva migranata

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK uskoro će u saradnji s inspekcijskim organima pokrenuti opsežne aktivnosti kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona, izjavio je Mustafa Ružnić, premijer ovog kantona.

Prema njegovim riječima, Operativna grupa za migrantsku krizu, koju čine predstavnici ključnih institucija u USK, koje su zadužene za ovu problematiku, održala je sastanak te je zaključeno kako državni organi vlasti ništa ne čine da se spriječi ulazak tih stranih državljana u BiH i potom njihov dolazak u USK.

"Nije nam preostalo ništa drugo već da se oslonimo na vlastite snage, policiju i inspekciju i pokušamo zavesti koliko-toliko reda u ovoj oblasti. Posao nam otežavaju i pojedini građani koji pružaju usluge prevoza ili smještaja migrantima. Oni moraju znati da su ti ljudi ilegalno u našoj zemlji i da im ne mogu pružati takve usluge", istakao je Ružnić.

Također, ovom prilikom razmatran je plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom, koji je nedavno usvojilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Imamo izrazito nepovoljno mišljenje kada je riječ o tom dokumentu. Prije svega to se odnosi na namjenska sredstva u visini od preko 150 miliona eura, koja se usmjeravaju na jačanje granične službe i slične stvari, a najmanje se ulaže u Unsko-sanski kanton, gdje je žarište migrantske krize", rekao je Ružnić.

Također, on je izrazio i nezadovoljstvo maglovitim obećanjima ministra sigurnosti Dragana Mektića o tome da će uskoro biti otvoren još jedan centar za migrante u BiH kako bi se rasteretio Unsko-sanski kanton, a da se ne pominje ni mjesto niti vrijeme kada će to biti - prenose Nezavisne novine.

Prema podacima MUP-a USK, samo od početka ove godine na područje ovog kantona stiglo je oko 18.000 migranata, a od zaključaka s brojnih sastanaka s nadležnim institucijama BiH i međunarodnom zajednicom gotovo da ništa nije provedeno. U međuvremenu, stanje s migrantima u Unsko-sanskom kantonu sve je komplikovanije kako se bliži hladnije vrijeme, jer za veliki broj stranih državljana, prije svega one koji borave na lokalitetu Vučjak, nije obezbijeđen adekvatan smještaj, već oni i dalje borave pod šatorima.