MUP ZHK-a provodi akciju pojačane kontrole saobraćaja

.
Uprava policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona(ZHK) provodi akciju pojačane kontrole saobraćaja pod nazivom “Ljeto 2020” koja će trajat do 21. septembra, a s ciljem pojačane aktivnosti policije na saobraćajnicama i poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti saobraćaja na cestama.

 

Ova akcija provodi se i iz razloga preventivnog djelovanja na sve vozače učesnike u saobraćaju, te kako bi se smanjio broj saobraćajnih prekršaja, potaklo na poštivanje prometnih propisa, ukazalo na važnost tehničke ispravnosti vozila i korištenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, saopćeno je na službenoj internetskoj stranici MUP-a ZHK-a.

Iz kantonalnog MUP-a ističu kako su najčešći uzroci nastanka prometnih nesreća neprilagođena brzina, a zatim oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje i alkohol, kao i korištenje mobilnih telefona prilikom upravljanja vozilima.

 

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, zbog izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ova Uprava policije manjim je obujmom provodila kontrolu i nadzor saobraćaja na cestama.

 

Zbog ograničenja i slabijeg kretanja osoba i vozila ukupni broj saobraćajnih nezgoda se smanjio, ali je došlo do povećanja posljedica u navedenima u odnosu na prvih pet mjeseci 2019. godine, stoji u saopćenju, prenosi Fena.

 

Policijski službenici će za vrijeme trajanja akcije koristiti svu raspoloživu opremu potrebnu za rad, a posebno mjerače alkohola u dahu i uređaje za mjerenje brzine, kako bi se ostvario cilj akcije – poručuju iz MUP-a ZHK-a.