MURAL BOSANSKOG VITEZA U CAZINU

mural
U susret Danu nazavisnosti Bosne i Hercegovine u centru Cazina je izrađen veliki mural srednjovjekovnog bosanskog viteza. Mural, visok preko pet metara, poklon je Grada Cazina domovini za koju se u ovom dijelu zemlje vijekovima ginulo i za koju ljudi ovog kraja istinski dišu.

Uvijek se trudimo uraditi posebne i velike stvari kada je u pitanju obilježavanje državnih praznika u našoj zemlji iz više razloga. Jedan od njih je što je to jednostavno impuls i želja ovdašnjih ljudi, naroda koji, slobodno možemo kazati, baštini patriotizam kao najveću vrijednost. S druge strane, smatramo da državni praznici zaslužuju najveću moguću pažnju i zato Cazin s ponosom slavi bosanske vitezove iz srednjeg vijeka, kao i naše branitelje i šehide iz posljednje agresije na BiH – riječi su gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića.

Ovih dana mural bosanskog viteza, kojeg je izradio mladi cazinski umjetnik Ismar Ružnić, sigurno je najpopularnije mjesto u Krajini jer ga je već obišlo i fotografiralo se pored njega desetine ljudi. Iz gradske uprave ističu da je ovo tek prva faza jer se radovi nastavljaju, a uključuju i postavljanje stihova o Bosni pisanih bosančicom, postavljanje rasvjete i još niza prigodnih detalja.