Muriz Memić: Vidi se da se narod budi, ne bi se više trebali igrati

asd
Muriz Memić, otac stradalog Dženana, zadovoljan je odzivom građana na jučerašnjem protestu u Sarajevu. Za njega je to pokazatelj da se građani, kako je izjavio za Klix.ba, bude i da se odgovorni u institucijama moraju uozbiljiti.

Ukazao je da su oni, koje smatra odgovornima što još nisu rasvijetljene okolnosti pod kojima je njegov sin stradao, očekivali da će odustati od toga da to bude rasvijetljeno te da su mu protesti dali još više snage da bude istrajan.

"Nakon pet i po godina mi smo još jači. Očekivali su da ćemo se umoriti i odustati. Računali su na protok vremena. Vidimo da vrijeme prolazi, ali da smo mi još jači. Ovo nam tek sada daje snagu", rekao je Memić.

Poručio je da su protesti ne samo odraz povjerenja građana u njega, već i odraz njegovog povjerenja u građane.

"Kako je ko jučer odlazio govorio mi je: 'Zovi opet, tu smo'. Ovom šetnjom sam želio pokazati koliko je narod uz mene i koliko mi vjeruje, a i ja narodu. Pozvao sam ih na mirnu i dostojanstvenu šetnju i svi su me ispoštovali. Sve se desilo bez ijednog incidenta", naglasio je u izjavi za Klix.ba.

Memić je jučer postavio nove zahtjeve pred pravosudne institucije, a to su:

Otvaranje istrage u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku;

Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u roku od sedam dana;

Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana;

Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci;

Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda Bosne i Hercegovine u roku od mjesec dana.

Pitali smo ga šta će se desiti ako nadležni ne ispune njegove zahtjeve.

"Rano mi je o tome još pričati, ali imat ćemo i odgovor na to - hoće li biti 21. protesti ili će biti nešto drugo. Mislim da bi se trebali uozbiljiti. Jučer je bio prijelomni trenutak, vide da se narod budi i ne bi se više trebali igrati. Ovo je vrlo jednostavno rješivo. Ne tražim puno, samo da odstrane korumpirane tužitelje i policajce, a onda da pravosuđe krene pravim smjerom", poručio je Muriz Memić.

Podsjećamo, na jučerašnjim protestima, kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada osoba, traženo je da se konačno riješe slučajevi mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Foto: Press media