Muška koža masna je i sklona bubuljicama

Masnija je od ženske kože, a zahtijeva jednaku brigu i njegu

Koža vas odaje i već prilikom prvog susreta sa nekim govori mnogo o vama. Koža lako može učiniti muškarca manje ili više privlačnim, u zavisnosti od toga koliko je i kako njeguje. 

Da biste je "odgajili" čistu, urednu i njegovanu pridržavajte se sljedećih savjeta:

Ne brijte se u smjeru suprotnom od rasta dlake, jer tako možete brijačem oštetiti njen folikul i izazvati infekciju. Poslije brijanja umjesto losiona nanesite laganu hidratantnu kremu za lice, dok je lice još vlažno.

Krema sigurno neće iziritirati bilo koji tip kože, dok losioni ili balzami, naročito oni sa jačim mirisom, to lako mogu uraditi.

Spriječite pojavu akni tako što ćete na kožu nanositi proizvode koji ne sadrže ulje, jer je muška koža masnija od ženske, pa i sklonija bubuljicama.

Ne izlazite iz kuće bez nanošenja kreme za zaštitu od sunca, koja bi u ljetnim mjesecima trebala imati faktor 30. Sunčevi zraci će vas i zimi sustići kroz šoferšajbnu automobila, dok čekate autobus, šetate se, vozite bicikl...

Brada ne izlazi iz mode, ali riječ je o onim čistim, urednim i njegovanim. Zato, ukoliko nosite kraću bradu, svakog drugog dana skraćujte je, neznatno, brijačem ili mašinicom. Oni sa dužom bradom to bi trebali raditi samo jednom nedjeljno.

Redovno je perite šamponom, bar jednom u toku dana, a ujutro i uveče umijte je mlakom vodom. Nakon šamponiranja stavite i malo regeneratora kako bi dlačice omekšale, prenosi Avaz.

Ako su i nakon toga grublje nego što želite, stavite na njih ulje ili vosak po izboru. Nabavite "alatke" za uređivanje, poput trimera i aparata za brijanje, i naučite kako ih vješto koristiti.

Trudite se da ne pipate često dlačice na svom licu, kao i da ih redovno brišete salvetom od ostataka hrane.