Muškarac koji je bio na potjernici od 2020. godine jučer uhapšen na ulazu u BiH

.
Prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prijelazu Hum uhapšen je muškarac za kojim je bila raspisana potjernica od 2020. godine.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, jučer su, nakon izvršene kriminalističke obrade lica inicijala R.V. iz Crne Gore, predali u nadležnost Tužilaštva BiH.

Navedeno lice je kontrolisano 25.11.2023. godine od strane pripadnika Granične policije BiH na graničnom prelazu Hum, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je utvrđeno da je za istim raspisana potraga od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Protiv R.V. i drugih lica je 2020. godine Tužilaštvu BiH podnesen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima "Organizovani kriminal", a u vezi sa krivičnim djelima "Nedozvoljen promet akciznih proizvoda", "Krijumčarenje"" i Nedozvoljeno skladištenje robe", čijim izvršenjem su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 600.000 KM.

Navedene aktivnosti su realizovane 2020. godine u sklopu zajedničke istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Granične policije Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, koja je nosila kodni naziv "Wolf" i bila je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti krijumčarenja visokoakcize robe - cigareta.