Muškarac sakrio leš prijateljice u zamrzivač i nastavio primati njenu penziju

policija
55-godišnji Šveđanin optužen je za prevaru i krivotvorenje evidencije jer je svoju mrtvu prijateljicu stavio u zamrzivač i unovčio njezinu penziju.

 

Švedsko tužilaštvo vjeruje da je muškarac, koji nije imenovan, izvršio “sistemsku” prevaru i stekao korist od 1.3 miliona kruna (oko 110.000 eura).

Optuženi je ispričao istražiteljima da je tijelo prijateljice, koja je Norvežanka, stavio u zamrzivač nakon što je pronašao mrtvu u njihovoj kući. Nakon njene smrti uvjeravao je porodicu i prijatelje da je žena još uvijek živa. Njih su dvoje živjeli u Arjangu, oko 340 kilometara zapadno od glavnog grada Stockholma.

NEMA DOKAZA DA JE ŽENA UBIJENA

Sigurno je bilo vrlo stresno za porodicu i prijatelje doznati na ovaj način da je žena već dugo mrtva. Muškarac je zamrzivač koristio i u druge svrhe, što smatram da znači da je svakim otvaranjem i zatvaranjem zamrzivača narušen grobni mir pokojnika i predstavlja otegotnu okolnost – navela je tužiteljica Linda Karlsson.

Tijelo je u zamrzivaču otkriveno 16. marta, a muškarac je uhapšen tri dana kasnije i od tada se nalazi u zatvoru. Još uvijek nije jasno kada je žena umrla, prenosi Index.hr. Isprva su istražitelji vjerovali da je žena ubijena, ali istraga nije našla dokaze koji bi potvrdili tu pretpostavku.

Ipak, istražitelji vjeruju da je muškarac nekako koristio pomoćnike da pomaknu tijelo, tako da ne isključuju da je neko drugi umiješan. Početak suđenja je zakazan za kraj ovog mjeseca.