Muškarac zapaljen na protestima u Venecueli

Home

Muškarac zapaljen na protestima u Venecueli


Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je demonstrante opozicije za napad na simpatizera vlade koji je zapaljen i izboden u Karakasu u subotu, tokom 50. dana protesta.

Orlando José Figuera pretrpio je opekotine na 80 posto površine tijela nakon što ga je zahvatila vatra.

Zvaničnici su saopćili da je on također i izboden tokom subotnjih demonstracija, javlja BBC.

Svjedoci su kazali da je skupina ljudi ovog muškarca optužila da je lopov.

Tokom istog dana, iz vatrenog oružja je ubijen jedan opozicioni aktivist, čime je broj žrtava ovih protesta porastao na 48.

– Jedna osoba je zapaljena, pretučena, izbodena… Skoro su ga linčovali, samo zato što je uzviknuo da je ‘Čavista’ – rekao je predsjednik Maduro, upućujući na naziv koji sebi daju simpatizeri vladajućeg socijalističkog pokreta koji je osnovao njegov prethodnik Hugo Chavez.

Govoreći tokom svog sedmičnog televizijskog programa, Maduro je ovaj incident opisao kao “zločin iz mržnje i zločin protiv čovječanstva”.

Protesti širom Venecuele se održavaju već sedam sedmica, dok raste bijes prema Maduru i njegovoj vladi.

Unatoč najvećim svjetskim rezervama nafte, Venecuela se suočava sa manjkom velikog broja osnovnih potrepština, uključujući hranu i lijekove.

Njena ekonomija je doživjela slom, očekuje se da će inflacija ove godine preći 700 posto, a državom hara kriminal.

Opozicija traži prijevremene izbore i puštanje na slobodu opozicionih političara uhapšenih tokom proteklih godina, smatrajući Madura i njegovog prethodnika, preminulog Huga Chaveza odgovornim za loše upravljanje ekonomijom.

 

(Izvor: Fena)

Topic
Objavio: Pon, 22/05/2017 - 09:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top