fbpx Muslimani sutra obilježavaju Lejletul-Bedr

Muslimani sutra obilježavaju Lejletul-Bedr

Home

Muslimani sutra obilježavaju Lejletul-Bedr


Muslimani u Bosni i Hercegovini i regiji će u nedjelju, 11. juna, obilježiti 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke Bedru ili Lejletul-Bedr. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu tim povodom će biti organizovan prigodan program u Sultan Fatihovoj, poznatijoj kao Careva džamija, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u saopćenju iz Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, program u Carevoj džamiji, nakon teravih-namaza, izvesti će članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a u okviru programa biće održano predavanje.

U skladu s tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, biće prigodnim programima obilježena i u džematima širom Bosne i Hercegovine.

Naime, druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

 

(Izvor:Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 10/06/2017 - 11:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top