Muslimani u zemljotresom pogođenim gradovima klanjali prvi teravih-namaz

teravih namaz
U džamijama širom svijeta večeras su muslimanski vjernici klanjali prvi teravih-namaz, večernju molitvu u svetom mjesecu ramazanu.

 

Muslimani u gradovima na jugu Turske koji su početkom februara pogođeni razornim zemljotresom, također su klanjali teravih-namaz.

U nekim gradovima na tom području gdje su se urušile džamije u zemljotresu, uključujući Kahramanmaras, teravih-namaz je klanjan ispod šatora.

Teravih-namaz (teravija) je namaz koji se klanja tokom mjeseca ramazana. Teravih-namaz se sastoji od 20 rekata i klanja se samo u mjesecu ramazanu.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupio je mjesec ramazan, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.