Muslimani večeras dočekuju sveti mjesec ramazan

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, je sutra (ponedjeljak), 05. maja 2019. godine, a prvi teravih-namaz klanjat će se večeras (nedjelja), 04. maja 2019. godine.

Ramazan, sveti islamski mjesec, je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

Svaki punoljetan, zdrav i sposoban musliman/ka dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Za muslimane je mjesec ramazan sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur’ana posljednjem poslaniku Muhammed a.s. (u mubarek noći Kadra), te post kao jedan od pet stubova islama.

U Kur’anu se jasno kaže:

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

Ramazan ove godine počinje sutra, a završava se 3. juna. Prvi dan Ramazanskog bajrama je utorak, 4. juna.
 

Izvor: