fbpx Muslimanke progovorile o seksualnom uznemiravanju tokom obavljanja hadža

Muslimanke progovorile o seksualnom uznemiravanju tokom obavljanja hadža

Home

Muslimanke progovorile o seksualnom uznemiravanju tokom obavljanja hadža


Muslimanke širom svijeta koriste hashtag #MosqueMeToo kako bi prenijele iskustvo seksualnog uznemiravanja koje su doživjele tokom obavljanja jedne od pet islamskih dužnosti - hadža.

Egipatsko-američka feministica i novinarka Mona Eltahawy prva je progovorila o seksualnom uznemiravanju koje je doživjela tokom obavljanja obreda hadža 2013. godine. Ona i stoji iza hashtaga kojeg sve više koriste žene širom svijeta, piše BBC.

U samo jednom danu žene su koristeći ovaj hashtag napisale oko 2.000 ispovijesti na Twitteru.

Mona Eltahawy✔@monaeltahawy

A Muslim woman emailed me after she read my thread about being sexually assaulted at Haj to share her mother’s experience with sexual assault at Haj. She sent me a poem that broke all the pieces I though I had stitched together. I was crying as I replied to her.

 

Muslimanke pišu o tome kako su neprimjereno uhvaćene, neadekvatno dodirnute ili kako su ih uznemiravali u gomili.

Anggi Lagorio@AnggiAngguni

I read about . It brought me to horrible memories during Hajj 2010. People think Mecca is the holiest place for Moslems so nobody would not do something bad. Totally wrong.

 

Hadž je peta i posljednja dužnost svakog muslimana, te je preporučeno da svaki musliman koji je u mogućnosti bar jednom u životu obavi hadž ako ga može priuštiti. 

Procjenjuje se kako dva miliona muslimana godišnje obavljaju hadž, što stvara ogromne gužve u Mekki i Medini svake godine.

Jedan od važnih aspekata islama je skromnost žena kojima je preporučeno da javno pokrivaju kosu i tijelo kako bi očuvale pristojnost, te kako ne bi privlačile pažnju muškaraca. Hidžab se smatra njihovom zaštitom od uznemiravanja i napada.

Mnogi vjeruju da je ono što žena nosi, gdje ona ide i šta ona radi može podstaći uznemiravanje i da je njena odgovornost da time upravlja.

Mnoge žene u zemljama kao što su Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Afganistan kažu da se i dalje suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem i napadom na ulicama uprkos tome što su nosile skromnu haljinu.

Mona Eltahawy✔@monaeltahawy

I am glad to see women are speaking out about being sexually harassed during Hajj. Several years ago, i shared my own experience with sexual assault during the pilgrimage (see following tweets) https://stepfeed.com/women-are-speaking-out-about-being-sexually-harassed-during-hajj-8156#.WnjdMR8gzo0.twitter … h/t @jwildeboer

NargessKa@nargesska

Pilgim groups are warned re. groping during tawaf; my father walked behind my mother during tawaf to protect her. Men, don't act surprised!

 

#MosqueMeToo pristalice kažu da čak i na najsvetijim mjestima, gdje su potpuno pokrivene i mole se, mogu biti napadnute.

Ipak, nisu svi pristalice novog pokreta koji govori o seksualnom uznemiravanju žena na najsvetijem mjestu muslimana, zbog čega se Mona Eltahawy našla na udaru kritika zbog toga što je ovu temu proširila društvenim mrežama.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 14/02/2018 - 21:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top