Muzej Valter brani Sarajevo: Prva porodica iz Kine već došla u posjetu

Tek je jučer bila prezentacija sarajevskog muzeja "Valter brani Sarajevo", a već danas njegove turističke tačke pohode brojni turisti koji jedva čekaju da vide njegov sadržaj iako još nije počeo sa radom.

Iz Filmskog centra Sarajevo najavljene su turističke ture, koje će se u okviru Muzeja odvijati, a sastojat će se od mjesta/tački koje će ukazivati na to gdje se snimao film. Već je predstavljena prva tačka pod nazivom "Das ist Valter" koja se nalazi na prostoru Parka prinčeva, a gdje je snimana jedna od završnih scena u filmu

Danas je upravo ovu prvu tačku posjetila i prva kineska porodica! Naime, ovo je interesantno zbog činjenice da je jugoslovenski film "Valter brani Sarajevo" (1972) najgledaniji film svih vremena u Kini.

Film "Valter brani Sarajevo" su od 1976. godine, kada je prvi put prikazan u Kini, do danas vidjele milijarde gledalaca, a pokojni Bata Živojinović, Valter u tom filmu, u ovoj zemlji je uživao kultni status.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković za Radiosarajevo.ba je rekao da su prvo dolazili kineski fotografi koji su slikali samu lokaciju.

„Prva kineska porodica koja je došla u posjetu jednoj od turističkih tački Muzeja je bila u blizini na ručku. Gospođa je obilazila restoran i slučajno vidjela plakate s replikama iz filma na kineskom jeziku. Otrčala je po supruga i djecu i sve ih 'dovukla' ovdje da se slikaju ispred“, rekao je direktor Duraković.

Navodi i da je posjeta bila potpuno spontana te da su željeli da se upoznaju s kompletnim projektom:

„Malo je reći da su oduševljeni. S obzirom na to da je poznato koliko su Kinezi oduševljeni s filmom 'Valter brani Sarajevo', ova posjeta je bila jako zabavna i interesantna.“

Duraković navodi i da planiraju raditi turističku turu „Valter brani Sarajevo“, gdje će Muzej biti centralna tačka ture i da će napraviti mapiranje lokacija gdje je sniman film: „Tako ćemo imati kompletnu priču. Već smo ostvarili određene kontakte s Kinezima i planiramo projekt predstaviti kineskim turističkim agencijama.“

Da bi se razumio fenomen velikog interesa Kineza za ovaj film, trebamo se vratiti se u 1976. godinu, kada je Kina tek izašla iz " revolucije" koja je iza sebe ostavila duhovno rasulo. Film Hajrudina Krvavca je bio među prvim stranim filmovima koji se poslije te revolucije prikazivao u Kini, te je za milione Kineza tada predstavljao pogled u drugačiji svijet.

valter3.jpg - undefined