Na aerodromu Željava u Bihaću krenulo deminiranje dva miliona kvadrata teritorije (FOTO)

aerodrom željava
Deminerski timovi Oružanih snaga na bivšem vojnom aerodromu "Željava" u Bihaću provode akciju deminiranja terena kako bi se lokacija očistila od NUS-a i samim tim postala bezbjednija za dalje planove.

 

Akcija deminiranja počela je 13. marta ove godine, a realizovat će se do 30. novembra u periodu od 8:30 do 15:30 sati, a sredstva za deminiranje terena osigurana su iz budžeta Bosne i Hercegovine.

"Radi se deminiranje oko dva miliona metara kvadratnih teritorije koja se nalazi u BiH. Plan je da se tehničko izviđanje i čišćenje, odnosno deminiranje terena završi u narednih 18 mjeseci“, kazao je Aladin Bajrektarević, šef Regionalnog ureda Centra za uklanjanje mina u BiH BH MAC.

Deminiranje područja Željave, kako je rečeno za Klix.ba iz AK Željava, posebno je značajno s aspekta sigurnosti građana, ali i realizacije planova stavljanja istog u privrednu i turističku funkciju, posebno ako se uzme u obzir da se radi o međudržavnom prostoru na kojem je Republika Hrvatska izvršila deminiranje sa svoje strane granice.

U strategiji Vijeća ministara BiH planira se da se sve sumnjivo opasne površine u BiH deminiraju do kraja 2027. godine.

Prema postojećim analizama, samo u Unsko-sanskom kantonu minama je pokriveno još 86 miliona metara kvadratnih.

Aerodrom Željava kod Bihaća smješten je u dvije države. Turistički dio, onaj interesantniji, smješten je u Hrvatskoj, a piste koje se nalaze u BiH uskoro će biti i registrovano sletjelište aviona generalne avijacije koji bi dolazili iz Evrope u našu državu.

Željava je nekada bio najveći aerodrom na prstoru bivše Jugoslavije, a uništen je 1992. godine.

Član AK Željava Hamdija Mešić ranije je za Klix.ba kazao da projekt deminiranja terena košta oko 150.000 eura te da će nakon završetnog posla ući u projekt registracije letjelišta.