Na današnji dan 1992. je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine

Armija RBiH
Danas se sjećamo naše slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovana je na današnji dan prije 28 godina, a podvizi koje je ostvarila u uvjetima u kakvim je bila, posebno u Bosanskoj krajini, dugo će ostati zapisani u legendi...

Na današnji dan 1992. godine zvanično je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Armija BiH je bila sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Armija RBiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine, a nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije BiH. Nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Osnivač Armije RBiH i prvi zapovjednik na funkciji  načelnika Glavnog štaba bio je Sefer Halilović.

Kasnije je zapovjedništvo preuzeo Rasim Delić.

Armija RBiH je nešto što svi moramo čuvati i baštiniti kao nešto svoje i nešto čime se trebamo ponositi, a zadnjih godina su na sceni pokušaji diskreditiranja legitimiteta ove vojne formacije kroz orkestrirane sudske procese protiv naših slavnih generala, a najbolji primjer je trenutni proces koji se vodi protiv generala Atifa Dudakovića.

Trebamo biti svjesni i ukazivati na neistinost tih tvrdnji i braniti čast one jedinice koja je branila čast jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.