Sjećanje na najcrnji trenutak u historiji Mostara: Na današnji dan 1993. srušen simbol ljubavi i suživota

Uprkos snažnom grmljavinskom nevremenu, danas je, uz zvuk sirene za opću opasnost, u 10:16 sati skokom bez aplauza, koji je izveo Jasmin Kreso, član Kluba skakača u vodu „Mostari“, obilježena 26. godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta.

Njegov hrabri skok u hladnu Neretvu pratili su i najmlađi Mostarci, koji su simbolično u rijeku sa Starog mosta spustili na stotine ljiljana.

Za Kresu je ovo bio, kazao je, u isto vrijeme i najteži i najdraži skok u životu.

- Volio bih da je neka druga okolnost za skok, ali kako je tako je, tradicija se mora održavati, pa i da, što se kaže, sve same ćuskije padaju, mi ćemo to odraditi. Emocije su mi pomiješane - iznio je Kreso.

Saša Oručević, portparol Kluba „Mostari“, kazao je da je rušenje Starog mosta najcrnji dan u novijoj historiji grada na Neretvi.

- Tog 9. novembra 1993. godine srušen je simbol grada koji je predstavljao i simbol ljubavi i suživota i svega onog čega se ljudi, da tako kažem, odriču u posljednje vrijeme. Naše je da na ovaj dan uradimo ono što možemo i što radimo već više od dvije decenije, a to je da u tačno u 10:16 sati, kada je Stari srušen, izvedemo skok bez aplauza. To je i naša poruka da se nikad i nigdje na svijetu ne dogodi ovakva glupost - rekao je Oručević.