Na današnji dan - 8. juni

zuc
Bivši generalni sekretar UN-a Kurt Waldheim 1986. godine izabran je za predsjednika Austrije uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svjetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grčkoj

 

1871. Austrougarski car Franz Josef I objavio je odluku o ukidanju Vojne krajine koja je provedena 1873. godine. Krajina je predstavljala austrijski granični pojas prema Turskoj, nakon uspostavljanja dvojne Austro-Ugarske monarhije (1867), kada je uvedena opšta vojna obaveza, izgubila je vojni značaj.

1883. Francuska uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njenim protektoratom od 1881. Tunis je stekao nezavisnost 1956.

1886. U Mostaru rođen Abdurezak Hifzi Bjelavac, bosanski književnik i novinar. U periodu između dva svjetska rata je uređivao časopise Novi vijek i Behar. Pisao je pripovijetke, drame i romane o životu bh. muslimana. Umro je u Zagrebu 25. februara 1972.

1916. Rođen engleski biohemičar Francis Henry Compton Crick, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. Razjasnio je strukturu i oblik molekula dezoksiribonukleinskih kiselina i njihovu ulogu u prenošenju nasljednih osobina.

1921. Rođen indonezijski general i diktator Suharto. Uz pomoć vojske, 1967. je postao premijer preuzevši ingerencije i šefa države Ahmeda Sukarna. Od 1968. je predsjednik Indonezije do 1998, kada je bio prinuđen da podnese ostavku.

1941. Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske u Drugom svjetskom ratu izvršile invaziju Sirije da bi spriječile izgradnju njemačkih baza u ovoj zemlji.

1942. Japanske podmornice u Drugom svjetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sydney.

1992. U borbama u Milinkladskoj ulici poginuo branilac Sarajeva Vinko Šamarlić, zamjenik komandira voda Specijalne policije RBiH.

1992. Branitelji Sarajeva oslobodili brdo Žuč, jako uporište Karadžićevih Srba, sa kojeg je granatirano Sarajevo.

1995. Grupa američkih marinaca uspješno je okončala akciju spašavanja kapetana Scotta O’Gradya, čiji je avion F-16 šest dana ranije u sjeverozapadnoj Bosni oborila vojska bosanskih Srba.

1996. U Splitu uhapšen bosanski Hrvat Zlatko Aleksovski, osumnjičen za ratne zločine u Lašvanskoj dolini. Njega je Haški sud osudio na dvije i po godine zatvora, a na slobodi je od 1999.

2001. Briselski sud proglasio je krivim i zatražio doživotnu robiju za četiri osobe, među kojima dvije opatice, zbog zločina počinjenih u Ruandi. Savjet ministara Ruande saopštio je krajem 2000. da je u toj zemlji 1994. ubijeno više od milion ljudi.

2001. U jednoj školi u Ikedi (Japan) mentalni bolesnik usmrtio je nožem osam učenika, a 15 nastavnika i učenika ranio. To je najveće masovno ubistvo u toj zemlji od 1995, kada je od trovanja gasom u podzemnoj željeznici u Tokiju 1995. umrlo 12, a hiljade osjetile posljedice trovanja.

2006. Francuskinja Raphaela le Gouvello je prva osoba koja je prešla Indijski okean na dasci. Ona je provela 60 dana na specijalno dizajniranoj dasci, dugačkoj sedam metara.

2010. U predgrađu Zagreba ranjen odbjegli pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić. Na njega je pucao Miloš Simović, pripadnik istog klana. Oni su u odsustvu osuđeni na višedecenijske kazne zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Kalinića su hrvatske vlasti izručile Srbiji, a Simović je uhapšen u pokušaju da ilegalno pređe iz Hrvatske u Srbiju.