Na današnji dan: Armija RBiH oslobodila Bosansku Krupu (VIDEO)

Na današnji dan, 17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne brigade u timu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. 

Akcija oslobađanja ove općine organizirana je u sklopu operacije "SANA 95" koja je započela 13. septembra 1995 godine.

Sve do 17. septembra 1995. godine prva borbena linija između agresorskih jedinica i Armije Bosne i Hercegovine nalazila se u centru Bosanske Krupe.

U dijelu pod srpskom kontrolom sve do prodora naše Armije nalazili su se logori za muslimane. Opljačkan, popaljen i porušen grad, agresorske jedinice su u bijegu napustile 17. septembra 1995. godine pred ofanzivom Armije BiH i Bosanskokrupske 511. Slavne brdske brigade.

U ovoj velikoj bici, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

U Bosanskoj Krupi, povodom ovog vrlo značajnog datuma, danas će biti organizirano nekoliko prigodnih aktivnosti i manifestacija.

U prijepodnevnim satima brojne delegacije će obići spomen-obilježja i šehidska mezarja na prostoru općine, odajući na taj način počast svm poginulim borcima A RBiH.