Na današnji dan: Nakon četiri godine ponovo otvoren Sarajevski aerodrom za komercijalne letove

.
Na aerodrom su tokom rata u BiH (1992-1995) slijetali samo službeni i avioni sa humanitarnom pomoći

Na današnji dan 1534. španski monah Ignacio de Loyola osnovao je u Parizu rimokatolički jezuitski red, koji je papa Pavao III priznao šest godina kasnije.

1769. U Ajacciju, na Korzici, rođen francuski vojskovođa i car Napoleon Bonaparta, čiji su ratni uspjesi omogućili političku i ekonomsku prevlast Francuske nad većim dijelom Evrope. Nakon poraza kod Vaterloa 1815. prognan je na ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gdje je umro 1821.

1834. Britanski parlament usvojio je zakon o kolonizaciji Južne Australije.

Otvoren Panamski kanal

1914. Prolaskom broda Ancon otvoren je Panamski kanal, prokop dug 81,6 kilometara, koji u najužem dijelu srednje Amerike spaja Atlantski i Tihi okean. Kanal je zvanično otvoren tek u julu 1920.

1944. Iskrcavanjem savezničkih trupa u južnoj Francuskoj u Drugom svjetskom ratu počela je operacija Dragon, čime je otvoren drugi front nakon iskrcavanja saveznika u Normandiji u junu.

1947. Stupio na snagu akt o nezavisnosti Britanske Indije kojim su, poslije 180 godina kolonijalne vladavine Velike Britanije, formirane Indijska unija i Pakistan.

1962. Probijen drumski tunel ispod Mont Blanca, kojim je francuski grad Chamonix povezan sa italijanskom dolinom Aoste.

1996. Nakon četiri godine ponovo otvoren Sarajevski aerodrom za komercijalne letove. Na aerodrom su tokom rata u BiH (1992-1995) slijetali samo službeni i avioni sa humanitarnom pomoći.

1994. U Sudanu uhapšen i izručen Francuskoj jedan od najpoznatijih svjetskih terorista Ilich Ramírez Sánchez, poznat kao Carlos Shakal. Sud u Parizu ga je 16. decembra 2001. osudio na doživotni zatvor zbog niza terorističkih napada u svijetu.

1998. U jednom od najtežih terorističkih napada u Sjevernoj Irskoj tokom skoro 30 godina nasilja, u eksploziji automobila bombe u mjestu Omag, poginulo je 29 ljudi.

2000. U saobraćajnoj nesreći na ostrvu Brač smrtno stradala Ena Begović, hrvatska glumica. U hrvatskoj će kinematografiji ostati zapamćena kao jedna od najljepših glumica te kao žena izrazite senzualnosti i velike karizme.

2001. Potpukovnik Vojske Republike Srpske Dragan Jokić predao se Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, koji ga je osumnjičio za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. Osuđen na devet godina zatvora.

2002. Policija u Zimbabveu počela da hapsi bijele farmere koji su se oglušili o vladino naređenje da napuste svoju zemlju kako bi ona bila dodijeljena crncima bezemljašima.

2005. Poslije 38 godina izraelske okupacije zvanično je počela evakuacija jevrejskih naselja u pojasu Gaze.

Potpisan mirovni ugovor

2005. U Helsinkiju potpisan mirovni ugovor između Indonezije i pripadnika pobunjenika pokreta Aceh, čime je završen najduži konflikt, koji je trajao više od 30 godina i u kojem je preko 12.000 ljudi izgubilo živote.

2014. U Sarajevu umro Sulejman Kupusović, bh. pozorišni i filmski režiser. Bio je žestok kritičar vlasti, ali i stanja svijesti vlastitog naroda koji trpi nepravdu. Dobitnik je brojnih priznanja.

2015. U eksplozijama u kineskoj luci Tjencin stradalo je 112 ljudi, 700 je povrijeđeno, a evakuisano je stanovništvo u zoni od tri kilometra od skladišta hemikalija.

2017. Balkanski mafijaš Dilaver Bojku, poznat i pod nadimkom Leku, ubijen je metkom u glavu ispred svog kafića u Strugi u Makedoniji. Bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem u regionu.