NA DANAŠNJI DAN ROĐEN SKENDER KULENOVIĆ!

Bosanskohercegovački pisac koji je pisao je pjesme i poeme, komedije, eseje, kritike, putopise, crtice, priče i romane, a čijeg se rođenja sjećamo na današnji dan.

Skender Kulenović rođen je 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu školu, a nakon naglog osiromašenja porodice prelazi u majčino rodno mjesto Travnik, gdje od 1921. do 1930. godine kao vanjski učenik pohađao Jezuitsku gimnaziju. U trećem razredu gimnazije javio se sa prvim književnim radom. Od 1930. godine studira pravo na Sveučilištu u Zagrebu

Sarađuje sa brojnim listovima i časopisima, a 1937. godine sa Hasanom Kikićem i Safetom Krupićem pokreće u Zagrebu muslimanski časopis „Putokaz“.

1941. godine stupa u Prvi partizanski odred Bosanske krajine. Član AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, Kulenović u ratu piše poeme, uređuje listove: „Krajiški partizan“, „Bosanski udarnik“, „Glas i Oslobođenje“,... Od 1945. do 1947. obavlja fnkciju direktora drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, uređuje: „Novo doba“, „Pregled“, „Književne novine“ i „Novu misao“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, izmedju ostalih Dvadesetsedmojulske nagrade SRBiH (1971) i nagrade AVNOJ-a (1972). Bio je član SANU, ANUBiH i JAZU.

Kulenović umire 25.januara, 1978.godine u Beogradu, ali njegova djela ostaju pozmata i čitana, kako u BiH, tako i šire. Neka od njegovih djela koja se i danas čitaju,kako u osnovnim i srednjim školama na području našeg kantona i zemlje, tako i na fakultetima, su: „Stojanka majka Knežopoljka“, poema koju je napisao 1945.godine; priče za djecu „Gromovo đule“, kojih se svi sjećamo iz djetinjstva; te roman „Ponornica“, napisana 1977.godine. 

 

Za cazin.net – A.Žunić