Na današnji dan srušen američki avion u BiH: Pilot se šest dana skrivao u planinama, jeo crve i lišće

amerikanac
Šeste noći na zemlji uspostavio je radio kontakt, signalizirajući svoju lokaciju koristeći bateriju svog radija

 

Srpske snage su na današnji dan 1995. srušile američki avion F-16 kod Mrkonjić grada. Pilot Skot O’Grejdi (Scott O’Grady) se uspio katapultirati iz aviona, a nakon toga se šest dana skrivao po planinama.

O'Grejdi je dospio među stanovništvo bosanskih Srba za koje su ga obavijestili da će biti neprijateljski raspoloženi. Brzo je nabavio vreću za preživljavanje od 13 kg, pobjegao i sakrio se. Trljajući prljavštinu po licu, sakrio se licem okrenutim prema dolje dok su snage bosanskih Srba naišle na njegov padobran, pucajući iz svojih pušaka samo nekoliko metara od mjesta gdje je bio skriven u pokušaju da ga istjeraju ili ubiju.

Tokom narednih šest dana iskoristio je lekcije koje je naučio tokom 17-dnevne obuke za preživljavanje, izbjegavanje, otpor i bijeg koja je održana u blizini njegovog rodnog grada Spokanea u Vašingtonu. Jeo je lišće, travu i bube, a ono malo kišnice koju je mogao prikupiti spužvom pohranjivao je u plastične vrećice.

O'Grejdi je odmah htio zatražiti pomoć radio-vezom, ali je morao šutjeti zbog paravojnih formacija koje su mu se približavale, koristio je radio slijedeći standardne operativne procedure kako ga je naučilo američko ratno zrakoplovstvo kako ne bi odao svoju poziciju neprijateljskim snagama. Šeste noći na zemlji uspostavio je radio kontakt, signalizirajući svoju lokaciju koristeći bateriju svog radija.

Avioni NATO-a koji su izvodili letove na Balkanu uhvatali su njegov signal. Ovu izuzetno osjetljivu informaciju nenamjerno je otkrio general Ronald Foglemen, načelnik štaba zračnih snaga, kada je general rekao novinarima koji su prisustvovali ceremoniji promocije da su monitori otkrili "isprekidane" prijenose.

Nakon spašavanja on je postao inspiracija, bio je na brojnim naslovnicama novina, a zbog njeg je napravljen i film Behind Enemy Lines (Iza neprijateljskih linija).