Na današnji dan umro je Tito: Šta ga veže za Cazin?

Josip Broz Tito
Na današnji dan prije tačno 40 godina umro je Josip Broz Tito, lider Komunističke partije Jugoslavije, te doživotni predsjednik SFRJ. I dan-danas traju rasprave o njemu, kakav je bio, ko je i šta je Tito, ali ono što je sigurno jeste da je bio historijska ličnost, kako ovdje, a tako i u svijetu.

„Vođa iz sjene“ je krajem 1942. godine, po riječima živih aktera tih događaja, odlučio „skinuti“ masku i pokazati svoje pravo lice, otkriti identitet, uvidjevši koliko to zapravo interesuje svjetsku javnost.

Prema mnogim historijskim izvorima, Tito se "otkrio" narodu upravo u našem Cazinu, na mjestu gdje je danas glavni trg.

Naime, Tito je došao u Cazin u sklopu posjete tek oslobođenoj tzv. „Bihaćkoj republici“. Sastao se s jednim od najvećih partizanskih boraca i narodnim herojem, Nurijom Pozdercem. Tom prilikom održao je govor te otkrio ko je i šta je.

Otkrio je da je njegovo ime Josip Broz, da je školovani metalac, rođen u Hrvatskoj.

U periodu koji je došao nakon, vođene su borbe za izvlačenje ranjenika iz Bihaćke republike, koja je u to vrijeme bila najveća slobodna teritorija u okupiranoj Europi.

Dan-danas se vode polemike ko je bio Drug Tito, zločinac i diktator, ili pak vođa i lider jugoslovenskog naroda. Ono što mu svakako niko ne može osporiti jeste to da je bio važna historijska ličnost, ne samo na našem području, već i u svijetu, što pokazuje masovnost njegove sahrane, gdje su prisustvovali mnogobrojni svjetski lideri i ambasadori.