Na glasanje samo uz medicinski nalaz i rješenje

izbori
Biće provjereno da li su građani zaista u samoizolaciji, onda će mobilni timovi dolaziti na adrese i tim građanima će biti omogućeno glasanje, ističe dr. Pitić

 

Centralna izborna komisija BiH na jednoj od posljednjih sjednica utvrdila je pravila po kojima će glasati oboljeli od Covid-19 na lokalnim izborima zakazanim za nedjelju. Pozitivni birači i birači u izolaciji moći će ostvariti glasačko pravo putem posebnog mobilnog tima, ali samo uz posjedovanje medicinskog nalaza ili akta o izolaciji.

Mail ili faks

- Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze Covid-19 ili izrečene mjere samoizolacije biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležne izborne komisije osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev - pisani, putem maila, faksa - uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije (rješenje, medicinski nalaz), precizirano je iz CIK-a.
Dr. Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS-a, ističe da su imali sastanak sa predstavnicima CIK-a i da je dogovoreno da se sve osobe koje žele da glasaju, a u samoizolaciji su, kao i njihovi ukućani moraju javiti u Izbornu komisiju općine u kojoj stanuju.

- Biće provjereno da li su oni zaista u samoizolaciji i onda će mobilni timovi dolaziti na adrese i tim građanima će biti omogućeno glasanje. Naravno, ne može biti zloupotrebe, ali će biti provjereno da li su te osobe zaista u samoizolaciji ili ne, ističe Pitić.
Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a dr. Kemal Beganović naglašava kako je dogovoreno da se i do devet sati u nedjelju ujutro mogu prijaviti za glasanje oni građani koji su u samoizolaciji.
Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Slađana Krajina ističe da su birače pozvali da dostave zahtjeve da glasaju putem posebnog mobilnog tima. Za one koji nemaju rješenja o izolaciji, dodaje, po službenoj dužnosti podatke će dobiti od sanitarnog inspektorata.

- Trenutno imamo zaprimljenih 47 zahtjeva za glasanje putem mobilnih timova, s tim što su, od tih 47, uz tri zahtjeva dostavljena i rješenja o izolaciji i uz šest zahtjeva imamo pozitivan nalaz na Covid. Imamo dobru saradnju sa našom Higijensko-epidemiološkom, te Službom za inspekcijske poslove, sa sanitarnim inspektoratom, kaže Krajina.
Dodaje da ima ljudi koji su u izolaciji, a koji su se javili samo porodičnom ljekaru, jer su možda bili u kontaktu sa nekim ko je pozitivan i doktor im je rekao da se malo izoluju.

 

Zahtjevi do nedjelje

- Tu nema rješenja i takvi birači neće moći ostvariti pravo da glasaju putem mobilnog tima, ističe Krajina.
Predsjednica GIK-a Banja Luka Nada Batinar kaže da je imenovano deset timova, te da do sada imaju 20-ak primljenih zahtjeva putem maila.
- Naravno, prijem će ići do daljnjeg. Pravilnik reguliše da je to zaključno sa devet sati ujutro na dan izbora, kaže Batinar.