Na Islandu više od 500 zemljotresa od ponoći, ljude je strah da više nikad neće vidjeti svoj dom

,
Više od 500 zemljotresa pogodilo je od ponoći poluostrvo Reykjanes na Islandu.

Iako su slabiji nego oni koji su se desili prije dva dana, stručnjaci naglašavaju da je rijeka magme duga 15 kilometara i dalje aktivna i prijeti evakuisanom gradu Grindavik. Najviše potresa dogodilo se upravo ispod njega.

Na gradskim putevima su se pojavile pukotine jer "slijeganja tla" uzimaju danak upravo na tom području.

Grindavik je samo 15 kilometara južno od međunarodnog aerodroma Keflavik, ali letovi i dalje stižu i odlaze kao i obično.

Putnici strahuju od mogućeg ponavljanja poremećaja vazduha iz aprila 2010. godine, kada je eruptirao islandski vulkan Eyjafjallajokull.

Nastali oblak pepela unio je haos u evropsku avio-industriju tokom prošle sedmice, sa više od 50.000 otkazanih letova. Do sada, međutim, sličnog zagađenja vazduha nije bilo.

Jedan čovjek koji je bio prisiljen napustiti Grindavik rekao je da se boji da više nikada neće vidjeti svoj dom.

Gisli Gunarson (29), muzički kompozitor koji je rođen i odrastao u gradu, rekao je novinskoj agenciji PA da je situacija "tmurna".

Njegova djevojka Caitlin McLean iz Škotske, koja ga je posjetila prošle sedmice, snimila je u petak trenutak kada su se namještaj i svjetla snažno zatresli u kući.

"U petak oko četiri, zemljotresi su počeli bez prestanka. Samo stalni veliki potresi satima", rekao je Gunnarsson.

Dodaje da mu je najteža pomisao da možda više nikad neće vidjeti svoj rodni grad.

"Svi smo požurili iz Grindavika tako brzo, za nekoliko sati, tako da tada nismo stvarno razmišljali da bi to možda bilo posljednji put da vidimo svoj dom, tako da je to bilo teško", dodao je.

Hiljade potresa zabilježeno je oko obližnjeg vulkana Fagradalsfjall posljednjih sedmica. Island je proglasio vanredno stanje, dok je islandski meteorološki ured saopštio da postoji značajan rizik od erupcije.

 

 

Foto: Screenshot: X