Dr. Adis Muminović: Na konferenciji PIT Krajina 2018 ćemo predstaviti prvog bh. robota napravljenog uz pomoć 3D printera

Još jedno od iznenađenja koje pripremaju organizatori konferencije PIT Krajina 2018 koja će se održati 25.10.2018. u Bihaću jeste i predstavljanje prvog bh. robota izrađenog uz pomoć 3D printera. Prezentaciju prvog bh. robota urađenog 3D tehnologijom će predstaviti još jedan Krajišnik koji živi i radi u Sarajevu, a koji je rodom iz Bužima. Dr. Adis Muminović je dio CGP tima, za koji će se sigurno u budućnosti puno čuti, i docent je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Možete li nam ukratko predstaviti CGP Design Team i ekipu koja stoji iza prvog bh. robota urađenog uz pomoć 3D printera?

Dr. A. Muminović: CGP Design Team je mlada StartUP kompanija nastala udruživanjem nekoliko freelancer-a i univerzitetskih asistenata i profesora. Ideja je da umjesto pojedinačnog nastupanja na tržištu, udružimo snage i zajedno pokušamo ostvariti veći uspijeh. Najbolji način da se upoznate sa nama je preko naše web stranice www.cgp.ba, ili preko stranice www.facebook.com/cgpdesign. Pokrivamo veliki opseg poslova, od IT i IoT tehnologija, preko edukacija, inžinjeringa i razvoja i dizajna proizvoda. Učesnicima PIT konferencije prezentovati ćemo naš dosadašnji rad u oblasti brze izrade prototipova, prije svega tehnologijom 3D printanja. Osim toga prezentovati ćemo i nekoliko projekata novopokrenutog StartUP-a „Make3D“ pokrenutog od strane studenata Mašinskog Fakulteta iz Sarajeva. Učesnici će imati priliku da vide jednu od robotskih ruka na kojoj se trenutno radi, te da uživo vide izradu proizvoda koristeći tehnologije brze izrade prototipova, poznatije kao 3D printanje.

Vaši klijenti su kompanije iz BiH, ali i renomirane komapnije poput Nvidija, HP, Dassault systems, AMD? Kako je to moguće?

Dr. A. Muminović: U oblasti brze izrade prototipova sarađivali smo sa velikim brojem domaćih i nekoliko inostranih kompanija. Saradnje koje prije svega želimo istaći je saradnja sa kompanijom SIMEDIS iz Švicarske i 3D Republika iz Srbije. Ove projekte ćemo prezentovati na konferenciji PIT Krajina 2018.

U ostalim oblastima sarađivali smo sa svjetskim kompanijama poput Nvidia, Dassault systems, HP, Unreal Engine i AMD. Posebno smo ponosni na saradnju sa kompanijom AMD, na čiji smo poziv bili gosti na konferenciji SolidWorks 2018 u Los Angelesu u SAD-u. Više o svim ovim projektima možete pročitati na www.cgp.ba.

Koji su vaši motivi za učešće na PIT Krajina konferenciji? Šta će to proizvodne komapnije moći čuti i vidjeti a da im može pomoću u njihovom poslovanju?

Dr. A. Muminović: Jedna od tema o kojoj će biti razgovora na konferenciji je problem odlaska mladih iz BiH. Mislimo da je naš uspijeh recept uz pomoć kojeg ostali mladi ljudi mogu sami početi zarađivati putem freelancer stranica i sami pokretati biznis u BiH, bez obzira u kojem dijelu BiH se nalaze.

Kroz naše projekte ćemo približiti mogućnosti uštede u procesu razvoja proizvoda upotrebom tehnologije poznatije kao 3D printanje i što je najbitnije razbiti predrasude da su to preskupe i nama neuhvatljiv etehnologije. Opširnije na konferenciji.

Hvala Vam za ovaj razgovor i želimo Vam ustrajnost i uspjeh na putu kojim idete.

Dr. A. Muminović: Hvala i Vama i vidimo se na koferenciji.