Na kupanje bilo gdje u BiH, u Jajce i Mostar na skokove, a u Krajini odmoriti dušu

.
Turistički vaučeri koji će biti na raspolaganju bh. građanima povećat će posjete bh. turističkim destinacijama, nada je i mišljenje turističkih zajednica koje su napravile bogatu turističku ponudu za sve one koji odluče da ih posjete.

Skokovi sa slapova u Jajcu te sa Starog mosta u Mostaru, a zatim i Red Bull Cliff Diving te koncerti kao i brojne druge kulturno-zabavne manifestacije kao što su projekcije na otvorenom i predstave, samo su dio turističke ponude ljeta u bh. gradovima.

Direktori turističkih zajednica i agencija za promociju i razvoj turizma ističu da će turistički vaučeri sigurno povećati posjećenost njihovim destinacijama, ali i pomoći turizmu da nakon dvije godine pandemije koronavirusa stane na noge.

U Jajce na skokove, filmove, koncerte Dubioza kolektiva, Burak Jetera, Crvene jabuke...

Direktor JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ Anto Brtan ističe da je potez s vaučerima odlična stvar za turizam te da pozdravlja odluku Vlade FBiH i ministarstva turizma.

"Nadam se da će nam to povećati broj gostiju ako uzmemo u obzir da u augustu imamo niz događaja. Prvo imamo skokove s vodopada, zatim koncerte Harisa Džinovića, Crvene jabuke, a u sklopu događaja 'Desant ja Jajce' imat ćemo projekcije filmova sa Sarajevo film festivala, koncerte Buraka Jetera, Damira Imamovića, grupe Skroz, Dubioza kolektiva te brojne druge događaje na koje će vjerujem i bez vaučera, doći veliki broj posjetilaca", kaže nam Brtan.

U Mostar na tradicionalne i RedBull skokove, na kupanje u Neum, a u Čitluk na vino

Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona su nam kazali da je sezona već krenula i da svi bilježe dobre poslovne rezultate, ali i da će vaučerima, koji će olakšati bh. građanima boravak, biti povećan broj posjetilaca.

"Sigurno je da ćemo imati veći broj gostiju jer su to sredstva koja su namijenjena građanima i imaju ih pravo iskoristiti. To je dobro od Federalnih institucija i mislim da smo na pravom putu s obzirom na stanje koje nas je zadesilo u zadnje dvije godine. Na ovaj način se pomaže i građanima, ali i ovom sektoru da nekako profunkcionira i stane na noge", kazao je direktor TZ HNK Andrija Kresić.

Pojasnio je da osim skokova u Mostaru, u sklopu ponude je i Neumsko ljeto, Dani berbe u Čitluku, manifestacije u Stocu, Jablanici, Konjicu i drugim općinama koje pomažu.

Fojnica i Vlašić za odmor i uživanje u prirodi

Miroslav Matošević, direktor TZ Srednjobosanskog kantona nam je kazao da je najveći broj gostiju u protekla dva mjeseca zabilježen u Jajcu, a zatim u Travniku, Fojnici i Vitezu.

"Ako gledamo protekla dva mjeseca – ljetna turistička sezona, najveći broj evidentiranih gostiju zabilježen je u općini Jajce zatim slijede Travnik, Fojnica i Vitez. Kada govorimo o ostvarenim noćenjima, najveći broj ostvarenih noćenja zabilježen je u općini Fojnica gdje su i zadržavanja gostiju najduža budući da se radi o lječilišnom centru sa dosta segmentiranim tržištem. Zatim slijede Jajce, Travnik i Vitez. Statistički zabilježen porast ostvarenih noćenja u Jajcu svakako je rezultat brojnih kvalitetnih aktivnosti i događaja koji se organiziraju na području ove općine koje su svakako, uz prirodne vrijednosti i kulturno-povijesnu baštinu, jedan od glavnih motiva dolaska turista", pojasnio je Matošević te dodao da je Vlašić i dalje top destinacija za pripreme sportista:

"Zabilježen je i porast broja turista u domeni sportskog turizma, posebno na planini Vlašić koja ima gotovo idealne uvjete za pripremu sportaša."

Matošević dodaje da je i tradicionalne turističke organizacije trebalo uključiti u prodaju vaučera.

"Svakako da se radi o pozitivnoj priči koja će generirati veći broj ostvarenih noćenja u turističkim destinacijama. Sa nekima od online platformi jako dobro surađujemo u promociji naših destinacija i nema sumnje da će taj posao odraditi kvalitetno. Međutim, moj osobni stav je da je u ovaj sustav prodaje trebalo uključiti i dati šansu i 'tradicionalnim' turističkim agencijama sa receptivnom turističkom ponudom budući da jako puno doprinose promociji i popularizaciji bh turizma a i veliki broj domaćih turista još uvijek koristi njihove kanale prodaje", pojasnio je Matošević.

Krajina je odmor za oči i adrenalin!

Krajina sama po sebi uvijek je interesantna turistima zbog prirodnih ljepota koje posjeduje, a Bihaćko ljeto, Una regata i festivali fima u gradu na Uni su samo neki od sadržaja kojima svaki bh. građanin treba prisustvovati. Vjeruju da će prodajom vaučera biti produžena i turistička sezona.

"S obzirom da se početak projekta turističkih vaučera planira u posljednjem mjesecu ljetne turističke sezone smatramo da bi isti mogao doprinjeti da se ponuda ugostitelja i naše destinacije dodatno popularizira u mjesecima septembra i oktobra i na taj način produži ljetna turistička sezona na Uni i u Krajini. Ove godine imamo vrlo bogatu i sadržajnu turističku sezonu, što je plod planiranja i pripreme cijelog sektora za ljetnu sezonu što implicira da su danas svi prihvatili da grad Bihać jeste turistička destinacija i da zajedno moramo raditi na tome da dižemo sadržajnu i uslužnu kvalitetu", kazao je direktor TZ Grada Bihaća Armin Amidžić te dodao:

"Počela je i Unska regata, nakon čega velike zvijezde elektronske muzike dolaze u Bihać nastupati na Imperium festu, zatim slijede konjički memorijali, filmski festival Avant i Una, festival "Bihac urliče", sa Summer Gigovima sve do septembra pokrivamo nastupima lokalnih muzičara cijeli grad, a i dio septembra nastavljamo ovim tempom nakon što festivalom usnulog parka "Jesen na gelenderima" zvanično počinje jesenji dio sezone. Za interakciju između posjetitelja i destinacije pobrinuli smo se aktiviranjem fotograf konkursa "Ljeto u Bihaću" gdje svi posjetitelji ičešćem mogu osvojiti odmor u Bihaću i naredne godine, ali i zanimljivu novčanu nagradu."

Panonica kao lijek od ljetnih vrućina

Brojne su prednosti i tuzlanske regije gdje veliki broj bh. građana traži spas od ljetnih vrućina. Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzle za Klix.ba je kazala da su spremni dočekati sve građanke i građane FBiH koji će iskoristiti vaučere koje je osiguralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma kroz program podrške razvoju turizma.

Sve zainteresirane u Tuzli očekuje izvrsna turistička ponuda koja se bazira na jedinstvenim slanim Panonskim jezerima, sa prelijepim i uređenim plažama koje su opremljene modernim plažnim mobilijarom i sa opsežnim pratećim sadržajima koji će boravak svih gostiju učniti ugodnim. Pored Panonskih jezera Tuzla je grad koji ima bogato kukturno-istorijsko naslijeđe, gdje se mogu vidjeti spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u centralnom gradskom parku, kao i spomenici znamenitim Tuzlacima, Meši Selimoviću i Ismetu Mujezinoviću. Gostima preporučujemo i posjetu 'Kući sporta' Radničko-sportskog društva Sloboda, a obilazak grada Tuzle je moguć i turističkim vozićem, gdje ćete polaskom sa Trga slobode obići sve značajne i atraktivne lokacije u gradu", kazala je Jaganjac.Dodala je da Tuzlu krase brojni parkovi i trgovi, ali i bogat noćni život u lokalnim ugostiteljskim objektima, dok se širom grada u ljetnim mjesecima organiziraju koncerti, izložbe, i druge zabavne i sportsko-rekreativne manifestacije koje obogaćuju turističku ponudu grada.

"Pored toga, na padinama Stare Majevice zaljubljenici u trail utrke, hiking i planinarenje mogu uživati u šumskom i planinskom krajoliku", dodaje Jaganjac.

Bosna i Hercegovina i te kako ima šta ponuditi svojim stanovnicima, a i bez turističkih vaučera, cijene noćenja i privatnim i hotelskim smještajima uprkos poskupljima još uvijek su pristupačna bh. građanima.