Na paradi povodom neustavnog dana RS donijeli i zastave samoproglašene republike Donjeck

23232323
Donjeck je jedna od četiri regije u Ukrajini gdje su u septembru prošle godine održani montirani referendumi usred rata u toj državi

Zastave samoproglašene narodne republike Donjeck, u istočnoj Ukrajini, koju podržava Rusija, mogle su se vidjeti na obilježavanju dana Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu, 9. januara, piše RSE.

Donjeck je jedna od četiri regije u Ukrajini gdje su u septembru prošle godine održani montirani referendumi usred rata u toj državi.

Šta se dogodilo u Donjecku?

 

Putin ih priznao

Proruski separatisti Donjecka i Luganska proglasili su 2014. godine ove ukrajinske regije kao nezavisne "narodne republike". Taj je potez uslijedio nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Njihov potez nije priznala nijedna država.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 22. februara 2022. odluku o priznanju nezavisnost Luganjska i Donjecka kao "narodnih republika". Nakon toga, 24. februara, počela je ruska invazija na Ukrajinu.

Tokom rata u Ukrajini, Moskva je u septembru 2022. režirala ratne referendume u ukrajinskim regijama Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižje, čije su dijelove okupirale ruske snage.

Međunarodna zajednica odbacila je ove referendume, a Putin je 30. septembra 2022. godine potpisao dokumente kojima se formalizira pokušaj Rusije da pripoji ove ukrajinske oblasti.

 

Noćni vukovi

Dio gradskog defilea u Istočnom Sarajevu su bili i članovi ruskog moto kluba "Noćni vukovi", poznati po bliskim vezama sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Njih dvadesetak je sa zastavama u rukama prošetalo ulicama, zajedno sa više od 2.500 učesnika, među kojima su bili policajci, studenti i predstavnici institucija Republike Srpske.

Voditelj manifestacije najavio ih je kao članove kluba koji su u Rusiji višestruko odlikovani. Također je naveo da su promotori pravoslavlja koji se zalažu da Republika Srpska “bude snažna i vječna kao majka Rusija”, piše RSE.

 

 

Foto : Predrag Zvijerac