Na plaži podigao restoran, a gosti u njegovom brodu krstare jezerom

Kada se prije šesnaest godina s porodicom vratio u rodno selo Prohići, zaselak Sejdinovići kod Srebrenice, na obali jezera Perućac, Hasib Sejdinović (41), poznatiji kao Žućo, odmah se na velikom porodičnom imanju posvetio poljoprivredi i stočarstvu. Godinama je njegova porodica obrađivala zemlju i uzgajala ovce i od toga solidno živjela.

 

Prodaja stoke

Lani su odlučili proširiti djelatnost, a s obzirom na to da im je imanje uz samu obalu jezera, odlučili su se baviti i seoskim turizmom. Novcem od prodaje stoke i drugim prihodima Hasib je u kupovinu broda, koji može prevoziti petnaest putnika, i gradnju montažntog restoran s opremom na plaži Oštrika uložio više od 50.000 maraka.

- Prošle godine bavio sam se samo brodskim prijevozom putnika na kraće relacije. Zbog velikog interesovanja domaćih i stranih turista, ove godine maršruta je od plaže Oštrika do Crnog potoka i slapova kod Žepe. Vožnja brodom do Crnog potoka, bez obzira na broj putnika, košta 200, a do Žepe 300 maraka - pojašnjava Sejdinović.

Za juni već ima najavljene grupe iz Holandije, Austrije i Italije koje brod žele koristiti nekoliko dana.

 

Domaći proizvodi

U lijepo uređenom restoranu Sejdinovići, između ostalog, nude tradicionalna jela iz svog kraja, pripremljena od domaćih proizvoda. Ljeti će u restoranu biti organizirane zabave, a spremi su dočekati učenike ribarskog takmičenja i tradicionalne „Pančićeve“ regate.    

 

Smještaj turista

Na brodu i restoranu uz Hasiba su angažirana i dvojica njegovih sinova. Planiraju sagraditi objekt s dvadesetak ležaja za smještaj turista, jer Oštrika nema smještajnih kapaciteta. Hasib kaže da će formirani Nacionalni park „Drina“ biti prilika za razvoj turizma na ovim prostorima, a nada se da će biti sagrađeni i putevi koji će približiti srebrenička sela i povećati broj domaćih i stranih turista na plaži Oštrika na Perućcu.