Novi incidenti u Miralu, na područje Velike Kladuše upućene patrole iz Bužima i Cazina

Nakon masovne tučnjave koja se u prihvatnom centru za migrante Miral u Velikoj Kladuši desila u srijedu ujutro, u protekla 24 sata dogodilo se više manjih incidenata u kojima su učestvovali migranti, potvrđeno je za RSE iz policije Unsko-sanskog kantona.

Sigurnosna situacija je trenutno zadovoljavajuća, rekao je Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko snimaka u kojima se vide veće grupe migranata koje se sa palicama u rukama, kako prenose mediji, kreću ulicama u potrazi za suparnicima. Šiljdedić potvrđuje da su snimke autentične, no naglašava da policija drži situaciju pod kontrolom.

„Policija je kontrolisala između 20 i 30 migranata koji su se kretali u pravcu grada Velika Kladuša. Nakon zaustavljanja i kontrole ovi predmeti su im oduzeti. Jedan broj njih je izrazio želju da se vrati u kamp Miral, dok je određeni broj lica zatražio da se uputi prema autobusnoj stanici u Velikoj Kladuši da bi nakon toga nastavili put u pravcu Bihaća“, kaže Šiljdedić za RSE.

Dodaje da su na područje Velike Kladuše upućene patrole iz susjednih mjesta Bužima i Cazina, a ukoliko bude potrebe biće angažovane i jedinice policije za podršku, te policijski službenici iz drugih općina kantona. „U ovom trenutku još uvijek imamo dovoljne resurse da možemo držati ovo stanje sigurnosti pod kontrolom“, ističe on.

Građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije i snimke na kojima se vidi da su incidenti u i oko kampa Miral nastavljeni i danas. Na jednoj od fotografija vidi se da je intervenisala i hitna pomoć. Prema navodima svjedoka, pomoć je ukazana jednom migrantu kojem su povrede nanesene nožem.

Šiljdedić ne isključuje mogućnost da se slični incidenti manjih razmjera mogu desiti i u narednom periodu. „Smještajni kapaciteti u migrantskim kampovima u Velikoj Kladuši i Bihaću su već odavno popunjeni, a svakodnevno na područje kantona pristiže oko 100 novih migranata“, objašnjava glasnogovornik MUP-a: „Upravo iz tih razloga dolazimo u situaciju da svi nemaju adekvatan smještaj, nemaju pristupa objektima odnosno kampovima, nemaju dnevno hranu kao što to imaju neki drugi i iz tih razloga dolazi do ovih incidenata.“

Sukobi među migrantima kulminirali su u noći s utorka na srijedu kada se sukobilo nekoliko desetina osoba, prilikom čega ih je više povrijeđeno. Povrede su zadobili i trojica policajaca koji su radili na uspostavljanju reda i mira. Prema informacijama iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, za šestoricu migranata koji su učestvovali u masovnoj tuči zatražena je deportacija iz Bosne i Hercegovine.