Na području grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđena su dva nova slučaja pozitivna na virus COVID-19

Bihać
BIHAĆ

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđena su dva nova slučaja pozitivna na virus COVID-19, čime broj oboljelih na području grada iznosi 10 osoba, uz jedan smrtni slučaj.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 600 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2561 osoba. U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, danas je poslano 34 uzorka za testiranje na koronavirus. Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je devet pacijenata, od toga dva na intenzivnoj i sedam u izolaciji na odjelu.

(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa ukupno 75 kreveta. Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 298 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać poslali su 10 uzorka za slanje u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu. 

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirana su dva narušavanja javnog reda i mira i jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je jednu intervenciju i to u ulici 502. Viteške brigade ( gorio dimnjak koji se proširio na krovne grede). 

Uposlenici Matičnog ureda zajedno sa članovima štabova mjesnih zajednica od petka shodno naredbi Štaba civilne zaštite Grada Bihaća u cilju poštivanja naredbi o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina, započeli su obilazak osoba starijih od 65 godina koje penziju ostvaruju iz inostranstva u cilju ovjeravanja potrebnih punomoći za ostvarivanje iste. Ovjereno je do sada preko 230 punomoći, a danas (srijeda 01. april ) je ovjeravanje punomoći u MZ Ružica, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Bakšaiš, MZ Hatinac, MZ Veliko Založje, MZ Čavkići, MZ Pokoj.

Sve osobe starije od 65 godina kojima je potrebna punomoć za ostvarivanje penzija iz inostranstva mogu se obratiti komandantima štabova civilne zaštite u svojoj mjesnoj zajednici radi formiranja evidencije. 

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 9 osoba u izolaciji), Žegar ( 2 osobe u izolaciji), Ripač ( 7 osobe u izolaciji), Pritoka( 5 osoba u izolaciji), Izačić ( 33 osobe u izolaciji), Hatinac( 1 osoba u izolaciji), Orašac ( 9 osoba u izolaciji), Vrsta ( 13 osoba u izolaciji), Kamenica ( 4 osobe u izolaciji), Brekovica ( 28 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 19 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani ( 6 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 13 osoba u izolaciji), MZ Ozimice II ( 3 osobe u izolaciji), Sokolac ( 8 osoba u izolaciji), Vedro Polje( 10 osoba u izolaciji), Luke( 10 osoba u izolaciji) , Jezero-Privilica( 9 osoba u izolaciji) , Kulen Vakuf ( 1 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), MZ Ružica ( 7 osoba u izolaciji), MZ Mali Lug ( 6 osoba u izolaciji), građani u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.  

Javna kuhinja Imaret vršila je podjelu paketa i toplih obroka u MZ Ripač, dok je javna kuhinja Merhamet nastavila sa podjelom prehrambenih paketa. Planinarsko društvo Horizont pokrenulo je javnu kuhinju za potrebe socijalno ugroženih osoba. 

Crveni križ Grada Bihaća priprema također oboroke za socijalno ugrožene, a Centar za socijalni rad Bihać pored do sada podijeljenih 69 prehrambenih paketa, nastavio je sa podjelom paketa za socijalno ugrožene koji se nalaze na evidenciji centra i to u mjesnim zajednicama Pritoka, Vedro Polje, Zavalje, Skočaj i Bakšaiš.  

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać vršila je dezinfekciju tri marketa, tržnih centara, Vatrogasne službe, Gradske uprave, Civilne zaštite, dječijih igrališta u Ozimicama 1 i 2, gradski park, Midžića mahalu, Žegarsku aleju, Harmani, klupe i korpe ( Bosanska ulica, Gelenderi, Trg Maršala Tita, gradski park, šetnica uz Unu, gradska otoka, Kanadski park, Borići, Dom kulture, gradski most, most na Ozimicama 1, Pasarela, mostovi na otoci i most u gradskom parku. 

Upravitelji zgrada vrše pojačano čišćenje i dezinfekciju objekata kolektivnog stanovanja. Na osnovu radnog naloga izvršena je dezinfekcija 10 zgrada kojima je upravitelj firma Zijo i sin, 29 zgrade kojima je upravitelj firma GTO i 22 zgrade kojima je upravitelj JU Stanouprava: 

STANOUPRAVA:

 

BLOK 1 D1 OZIMICE II

BLOK 1 D4 OZIMICE II

BLOK 2 D4 OZIMICE II

BLOK 5 D2 OZIMICE II

BLOK 7 D3 OZIMICE II

BLOK 7 D5 OZIMICE II

BLOK 9 D2 OZIMICE II

BLOK 10 D1 OZIMICE II

BLOK 10 D2 OZIMICE II

BLOK 10 D4 OZIMICE II

BLOK 10 D6 OZIMICE II

BLOK 11 D1 OZIMICE II

BLOK 11 D2 OZIMICE II

BLOK 11 D3 OZIMICE II

BLOK 11 D4 OZIMICE II

BLOK 11 D5 OZIMICE II

BLOK 12 L3 OZIMICE II

BUŽIMSKA TO 6/1 OZIMICE I

BUŽIMSKA TO 6/3,5 OZIMICE I

LAMELA 3/6 OZIMICE I

LAMELA 3/7 OZIMICE I

P+8/1 OZIMICE I

 

GTO DOO 501 Slavne 4B, Centar

GTO DOO 5 Korpusa 23, Centar

GTO DOO Borići,

GTO DOO Bosanska 17, Centar

GTO DOO Bosanska 14, Centar

GTO DOO Kralja Trvtka 4, Centar

GTO DOO Krupska 16-18, Centar

GTO DOO Krupska 36-38-40, Centar

GTO DOO Blok 1 D2, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO Blok 1 D3, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO Blok 2 D1, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO Blok 2 D2, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO Blok 2 D3, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO Blok 5 D1, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 5 D3, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 5 D4, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 5 D5, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 5 D6, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 6 D1 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 6 D2 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 6 D4 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 8 D1 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 8 D2 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 8 D4 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 9 D4 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 10 D5 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO Blok 12 L1, Milana Keče bb Ozimice II

GTO DOO Mustafe Omerovića 46, Luke

GTO DOO WBE, Branka Ćopića, Luke

 

H 15/8, Ešrefa Kovačevića, (Kineski zid)

 Zijo i sin d.o.o.

H 15/5 Ešrefa Kovačevića, (Kineski zid)

 Zijo i sin d.o.o.

H 15/9 Ešrefa Kovačevića, (Kineski zid)

 Zijo i sin d.o.o.

H 15/10 Ešrefa Kovačevića, (Kineski zid)

 Zijo i sin d.o.o.

H 2/4 (dva ulaza) Ešrefa Kovačevića,

 Zijo i sin d.o.o.

H 16 4/6 (dva ulaza) ZAVNOBIH-a,

 Zijo i sin d.o.o.

H 16 /8 ZAVNOBIH-a,

 Zijo i sin d.o.o.

H 16 /10 ZAVNOBIH-a,

 Zijo i sin d.o.o.

Zaima Imamovića 54, Lamela A i B, (zgrada BINGO)

 Zijo i sin d.o.o.

L-1, Ozimice I

 Zijo i sin d.o.o.

 

U toku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji migrantskog centra na lokalitetu Lipa.

 

Uposlenici JKP Komrad nastavili su sa čišćenjem ulica i pješačkih staza. Zbog loših vremenskih uslova i minusa sinoć nije vršena dezinfekcija ulica.

 

Također, vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.