Na području USK realizovani treninzi za nastavnike i stručne službe

Rpgram sekundarne prevencije
Kao tehnički partner UNICEF-a, humanitarna organizacija „Genesis Project“ nastavila je aktivnosti u vezi Programa sekundarne prevencije koji je usredsređen na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije.

 

U cilju uvođenja Programa sekundarne prevencije i razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku, u period od 15. oktobra do 13. novembra održani su treninzi u 35 osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona kroz koje je educirano 772 nastavnika i predstavnika stručnih službi škola.

Ekspertice s područja Unsko-sanskog kantona su održale ove treninge, ukupno 10 pedagoga i 5 psihologa, podijeljenih u 5 timova za podršku. Sve ekspertice su prošle dvodnevnu obuku, na kojoj su imale priliku da se detaljno upoznaju s Programom sekundarne prevencije te s instrumentima koji se koriste u sklopu ovog programa.

Treninzi su održani uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, a poštovan je i broj okupljenih u zatvorenim prostorijama.

Od 15. oktobra do 15. decembra 2020. godine biće realizovano ukupno 58 treninga, 49 treninga u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i devet treninga u osnovnim školama Hercegbosanske županije..

Blagovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zenamarivanja. Programske aktivnosti su usmjerene da učenik usvoji djelotvorna individualno i društveno prihvatljiva ponašanja razvijajući vještine potrebne za sveobuhvatan rast i razvoj, te brižno ophođenje prema sebi, drugima i/ili okruženju, što je osnovni cilj Programa sekundarne prevencije.

Program se realizuje pod pokroviteljstvom Švedske vlade.